Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige är på väg åt fel håll

Annons

De omfattande flyktingströmmarna till Europa och Sverige kommer fortsatt att påverka socialtjänst och hälso- och sjukvård under många år. Social omsorg och socialtjänst är under extraordinärt tryck. Enligt fackförbund är inte regelverk eller strukturer gjorda för att hantera ett så ansträngt läge. Sverige är på väg åt fel håll. Men vad gör den svaga vänsterregeringen?

Under de senaste månaderna har 66 av landets 290 kommuner själva lex Sarah-anmält sig för att de anser att de inte förmår leva upp till gällande lagstiftning. Detta bekräftas av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har i uppdrag att utöva tillsyn och granska socialtjänst och vården.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

När tillsynsmyndigheten IVO beskriver utvecklingen under förra året säger de bland annat att det finns tydliga brister gällande kommuners myndighetsutövning, särskilt när den enskilde i behov av samhällets stöd dels inte får hjälp, dels får hjälp för sent. Därtill att kommuners insatser som beslutas i första hand styrs av andra skäl än barnens behov.

I januari i år kom 637 ensamkommande barn till Sverige. Jämfört med motsvarande tid förra året, 534 barn och år 2014 var det 300 barn. Det är med andra ord mer än en fördubbling på endast två år. Förra året sökte 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige. Om trenden från januari månad inte kraftigt förändras betyder det att socialtjänsten även i år kommer att sättas under ytterligare stark press.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ställer sig, med rätta, frågan hur det blir med regeringens utlovade andrum.

Verkligheten har det senaste halvåret kraftigt förändrats. Men det är tomt på politiskt ledarskap när regeringen och ansvarigt statsråd Regnér (S) i riksdagen räknar upp redan kända åtgärder, som påbörjades innan flyktingströmmar tog fart. Sedan årsskiftet startas ungefär 50 nya boenden för ensamkommande varje vecka. Det säger sig självt att denna utveckling i längden inte är hållbar.

Därtill, sparar regeringen och halverar tillsynen för tillsynsmyndigheten Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, som ansvarar för tillsyn. I budgeten beslutade regeringen att den vill spara på tillsyn och uppföljning med 60 miljoner kronor såväl nästa år som år 2018 och 2019. Detta är helt orimligt med tanke på utvecklingen av rekordmånga utsatta barn och unga, eller vård och omsorg.

Moderaterna kräver generell tillståndsplikt, lika för alla, för att säkra kvalitet och säkerhet i alla boenden för barn och unga, t ex HVB-hem och stödboende. Därtill föreslår vi förstärkt budget för tillsyn och uppföljning av tillsyn och kvalitet omfattande 47 miljoner kronor per år. 

Sverige är på väg åt fel håll. Det behövs en tillfällig flyktingpaus. Vi är beredda att konstruktivt medverka till att trycket på socialtjänst och vård minskar rejält, nu.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Socialpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons