Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT - ni tar inte ert uppdrag på allvar.

Annons

Ni-nanna-na-ni-na. Och så en skäggig man i en regnbågssoffa i en marinblå sammetsliknade kavaj. Han tipsar alldeles stillsamt om en barnbok. Jag skriver naturligtvis om Boktipset (som första gången sändes i SVT 1976). Initiativtagaren var Stefan Mählqvist och han var också programledare. Det blev runt 200 program och Boktipset sändes under hela åttiotalet. Det vill säga under min barndom.

Tack Stefan Mählqvist! Jag har fått godkänt på min C-uppsats i litteraturvetenskap. Boktipset var absolut en faktor som triggade igång mitt läsintresse. Stefan Mählqvist ni-nannade, visade upp en bok, berättade lite om den och läste några rader. Sedan gick jag till biblioteket och letade girigt reda på just den boken. Googlar efter programmet för att få lite nostalgivindar. Hittar ett Youtube-klipp där Boktipset lyfter fram boken Fanny och morfar.

Jag inser hur mycket utvecklingen har gått framåt. Klippet visar en svunnen tid. Det är helt enkelt … gammeldags … lite mossigt. Med dagens mått mätt faktiskt nästan humoristiskt i all sin enkelhet och lågmälda ton. Men då, 1986, när just det avsnittet sändes fanns inte Internet. Allt som erbjöds var två tv-kanaler och man tittade på det som fanns. Det var bra – då.

Men utvecklingen har också samtidigt gått tusen hundra steg bakåt.

Idag finns inte ett enda renodlat barnboksprogram på SVT. Och de planerar inget heller. 

Detta i en tid då läsförståelsen sjunker hos våra barn. De barn som mest ligger i farozonen att inte kunna läsa ordentligt som vuxna är naturligtvis de som kommer från hem där läsningen inte är en kultur. För de barn som inte får med sig så kallat kulturellt kapital hemifrån är tröskeln för att bli en sådan som läser generellt högre. De barnen behöver stimulans utifrån.

Att SVT inte är en av aktörerna som tar barn och litteratur på allvar är beklagligt.

Nej vänta, jag tar i lite mer, det är skamligt! Medan andra i samhället kämpar för vända den negativa läsutvecklingen hos våra barn så blundar SVT. 

Public Service verkar i stället försöka anpassa sig efter den kommersiella marknaden. SVT producerar program där folk ska gifta sig utan att ens ha setts, på SVT Flow kan man se program som Svett och etikett eller varför inte Kändisklipparna. 

Att SVT Flum - förlåt - SVT Flow nu ska läggas ner är logiskt.

Låt mig drömma. 

Om jag vore chef på SVT: Jag skulle ha kickat igång ett riktigt bra bokprogram för våra ungar . Ett program som får barnen att tjata hål på sina föräldrar efter ett biblioteksbesök.

SVT - ta ert uppdrag på allvar. Till hösten vill jag titta på ett riktigt bra litteraturprogram för barnen. Förresten - ni kan ju återskapa den där regnbågsoffan, i dag känns den faktiskt riktigt modern.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons