Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta tag i ränteavdragen över blockgränsen

/
  • Mats Dillén, generaldirektör för Konjunkturinstitutet varnar för en bostadsbubbla.

Annons

Nu varnar också Konjunkturinstitutet för att en bostadsbubbla kan vara på väg att spricka även i Sverige. Vid tidigare kriser, som 90-talskrisen, uppstod krisen inte i första hand i den privata bostadssektorn. Den enorma kreditexpansion som blev följden av att all kredit- och valutareglering släpptes fri, gav en bubbla vad gäller företagslokaler, något som i nästa skede drabbade många privata hus- och bostadsrättsägare i form av att räntorna skenade i höjden.

Den finanskris som inleddes 2008 fick en annan paradoxal effekt, när räntorna plötsligt föll till nästan noll. När de borgerliga strax dessförinnan valt att kraftigt sänka fastighetsskatten, så fick vi i stället en prisexplosion som riskerar att skapa enorma problem nu när fastighetspriserna de senaste tio åren fördubblats.

Ingen vet förstås om det handlar om en bubbla. Det vet man med säkerhet först när den spricker. Men om KI:s chef Mats Dillén har rätt, så kan vi då vänta oss "ett abrupt prisfall". I varje fall har de som nu köper i storstäderna anledning att oroa sig.

Frågan är politiskt mycket svårhanterad. För sossarnas del har man i färskt minne hur opinonen i storstaden snabbt svängde till sossarnas nackdel när man 2010 mycket försiktigt började tala om justeringar i fastighetsskatten. Moderaterna minns förstås samma sak, och tycks vilja vänta ut sossarna när det gäller åtgärder som kan motverka att bubblan spricker.

Det Sverige behöver är något annat, nämligen en blocköverskridande överenskommelse, och den bör i första hand gälla ränteavdragen. Få tycks nämligen tro att den överenskommelse som nyss slutits kring amorteringskrav, får någon verklig påverkan på prisökningstakten. Både Boverket och Riksbanken har den åsikten.

Så vad krävs för att dämpa prisuppgången och risken för att en bostadsbubbla spricker? Risken minskar förstås om vi inte bygger. Men det alternativet finns inte eftersom bostadsbristen är alltmer akut över stora delar av landet. Om vi å andra sidan bygger, så ökar förstås risken för prisfall. Det viktiga är då att det inte blir "abrupt" i form av en sprucken bostadsbubbla.

Här kan man tänka sig att gå en dansk väg. När deras bubbla sprack för ett tiotal år sen, så inleddes i eftervården en försiktig nedtrappning av ränteavdragen. Det betyder en högre bostadskostnad för den som lånar till sitt boende. Det kan förstås i sig göra att bubblan spricker Man kan därmed inte genomföra det snabbt. Det måste få ta tid. Men jag ser inte att vi kan komma undan en sådan förändring.

Här måste sossarna ta den politiska risken att driva på. Den som har ansvaret för landet kan inte blunda. Ett aktivt agerande från de rödgröna är det enda som ger respekt. Centern har öppnat för att gå i denna riktning. Att Vänsterpartiet redan är på banan är också positivt. För det finns fler argument för att trappa ner avdragen. Ett är att de inte längre balanseras av en fastighetsskatt. De borgerliga valde tyvärr att bara ändra i ena änden. Orsaken är säkert att detta avdrag framför allt gynnar välbeställda borgerliga väljare. De borgerliga bär ett stort ansvar om bubblan spricker.

Avdragen innebär därtill en väldig kostnad för staten. KI beräknade i somras kostnaden för staten för 2013 till 23 miljarder kronor. Om räntorna stiger till sex procent kan kostnaden stiga till 60 miljarder. Det tränger ut alla de reformer en rödgrön regering kan tänkas vilja föreslå. Även en mer modest ränteökning blir dyr. Ekonomistyrningsverket beräknar kostnaden till 43 miljarder om den nu negativa reporäntan högs till 2.7 procent. Det är hög tid att agera.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons