Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för den breda överenskommelsen

/

Annons

Situationen är dramatisk. Migrationsverkets prognos visar att vi kan vänta oss mellan 140000 och 190000 flyktingar till Sverige i år. De ökade kostnaderna beräknas till 29 miljarder kronor. För 2017 beräknas kostnaden till 73 miljarder kronor. Det behöver inte bli så många, men än finns ingen minskning i sikte. Många frågar sig säkert om Sverige har råd med det?

Vi måste börja med att besvara på ett annat sätt. Fast först kan vi konstatera att de största kritikerna av ett mänskligt agerande, SD, själva drar bort 90 miljarder från kommuner och landsting med ett sätt att räkna som får varje mattelärare att gråta.

Bara Grekland har nu tagit emot en halv miljon flyktingar från Turkiet, varav de flesta har flytt vidare från det av kris redan hårt pressade Grekland. När länder med flyktingfientliga regeringar som Ungern, stänger sina gränser tar strömmen nya vägar. Många har säkert fått mardrömmar av att se hela familjer med vatten upp till axlarna vada över gränsfloden mellan EU-länderna Kroatien och Slovenien, ett land som dessutom är med i Schengen.

Det här är på riktigt. Så vi kan inte börja med att räkna pengar. Vi kan heller inte säga att endast det bästa är gott nog. Det är inte svårt att kritisera Turkiet. Men det är rimligt att EU går in med stora summor för att minska flyktingarnas farliga flykt över havet. Anständiga villkor i Turkiets flyktingläger bör lindra trycket både flyktingarna på och Europa.

En helt annan sak är att vi som nation ska glädjas åt att så många ungdomar och människor i aktiv ålder söker sig hit. Vi är inte för många, och vi blir allt äldre. Men vi kan dels inte ta emot hur många som helst, här krävs samverkan inom EU, dels kan vi inte förneka att detta kostar på kort sikt.

Så mycket lättare det hade varit om vi hade sluppit nyfascistiska SD:s retorik. Det är lätt att fastna i den. Jag fick brev om att man hittat lakan och madrasser längs den väg i Söråker där flyktingar gått sen de vägrat att bo ute på Åstön. Sånt upprör. Möjligen var det några riktiga rötägg till flyktingar som inte gör som man borde. Eller också orkade de inte bära grejerna längre. Det är långt från Åstön till närmaste samhälle.

Jag är helt säker på, är att vi inte ska döma alla flyktingar för vad några eventuellt har gjort fel. Vi måste få folk att förstå detta, annars riskerar många att i stället tro på dem som drar alla främlingar och flyktingar över en kam, nämligen nyfascisterna i SD. Deras politik är intet, i ett val mellan allt och intet. I den verkliga gråa värld vi lever i, så är det viktiga att vi ser till att visa ett mänskligt ansikte där den som flyr från krig och förtryck får tak över huvudet – även om det kan bli tält.

I ett så ansträngt läge som det vi nu möter måste vi vara snabba med beslut och strikta i tillämpningen av asylrätten. Jag tror inte på idén om tillfälliga uppehållstillstånd som lösning på problemet med flyktingar till fots längs Europas landsvägar. Men det gör nog inte så stor skada. I varje fall gör det nog inte större skada för möjligheten till integration i det svenska samhället än att det kan accepteras som en del i en bred poltisk överenskommelse mellan de anständiga partierna. Rutavdrag för fler områden är också en del av kompromissen, Men vi slipper försämrade anställnings- och lönevillkor som lösning på integrationens problem. Sånt skulle öka främlingsfientliga strömningar.

Tack för att ni blev överens!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons