Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tål vårt Sverige så här lite invandring?

Annons

Är det något det nyfascistiska partiet Sverigedemokraterna lyckats med, så är det att få diskussionen att handla om frågan: tål Sverige så här mycket invandring? Detta har de lyckats med trots att den svenska opinionen faktiskt är den som är mest positiv till invandring av alla EU-länder. Det gäller också vad gäller flyktinginvandring.

Ändå ställer politikerna allt oftare frågan om vi tål så här stor invandring. Både Kristdemokraterna och Folkpartiet gjorde i december - inför det då väntade nyvalet - utspel i denna riktning. Men det finns argument i en helt annan riktning. Ett positiv lokalt exempel kan hämtas från den norrländska tankesmedjan Framtidstanken, som pekar på behovet av ökad invandring för Norrlands skull.

Analysföretaget Miklo har undersökt läget för hela landet. I en färsk studie av flyttströmmarna 2014 visar man att alla län utom två skulle ha minskat sin befolkning utan inflyttning från andra länder. Detsamma gäller 170 av 290 kommuner. Befolkningen i Sverige ökade 2014 med 1,3 procent tack vare invandringen. Det låter inte mycket. Det är förvisso en ökning. Det är ju denna ökning som fick den förre statsministern att tala om behovet av att "öppna våra hjärtan". Det låg nog tyvärr en hel del valtaktik i det, även om det mest gynnade SD som fick sin favoritfråga ställd i fokus.

Fast i grunden hade Reinfeldt förstås rätt. Vi ska öppna våra hjärtan. De flesta av oss gör det redan. Men vi ska samtidigt inte överdriva. De invandringsnivåer vi nu talar om är fullt hanterbara.

Miklo påpekar i stället att vi i dag har för liten invandring, I dag försörjer hundra vuxna 73 pensionärer och barn. 2060 beräknas siffran ha ökat till 90, främst för att vi blir äldre. Försörjningsbördan ökar alltså. Men den kan hållas nere om vi ser till att Sverige är ett attraktivt land som många vill flytta till!

Detsamma gäller Norrland där befolkningen framför allt i inlandet redan är betydligt äldre än det svenska genomsnittet. 2014 ligger 120 kommuner på eller över genomsnittet. För två år sen var siffra 73. Sex län ligger nu på eller över snittet. För två år sen var det tre. Inget av dessa sex län är Norrlandslän.

Nu ska sägas att dessa siffror gäller för ett enda år. Denna invandring har olika komponenter där var tredje är flykting och nästa tredjedel är anhöriginvandrare. Därutöver finns studenter. Av totalsiffran var 29 procent svenska eller nordiska medborgare. Dessuotom ingår inte asylsökande som fortfarande behandlas av Migrationsverket. Och de är fler än på länge.

Dagens Samhälle visar att de kommuner som fått flest nya invånare är Solna och Sundbyberg. Men då handlar det nästan helt om inrikes inflyttade. Därefter kommer Ljusnarsberg, Norberg och Lessebo, i topp också i Miklos tabeller, som helt plötsligt tagit emot väldigt många från utlandet. Det är klart att det pressar enskilda kommuner. Men som helhet bör dagens nivåer inte vara ett problem.

För Norrlands del kan vi väl säga att här finns både gott om plats och hjärterum. Fler kanske skulle välkomna ökad invandring om insikten sprids att det vi kommer att behöva fler händer när vi samtidigt blir allt äldre. Det är klart att det också finns pengar att tjäna då vi slipper betala skolor för folk som kommer hit i arbetsför eller nästan arbetsför ålder. Ändå lyckas vi inte attrahera så att vi ens klarar medelsiffran. I Västernorrland är det bara Ådalskommunerna och Härnösand som ligger över snittet 2014. Ånge, Timrå, Sundsvall och Örnsköldsvik ligger under för 2014. Här finns en del att bita i.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons