Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk ett varv till – är det verkligen lyxflyktingar det handlar om?

ST:s reporter Kenneth Fahlberg funderade på Facebook om flyktingars situation i Sverige, nu kan du läsa hans väldelade tankar här.

Annons

Tänk dig att du kommer från år av krig, av förföljelse, av att aldrig kunna känna dig det minsta säker. När som helst kan en bomb detonera där du befinner dig. Du flyr 700 mil, till en annan världsdel, till ett land du inte vet något om men som du hört ska vara bra, men du kan inte veta säkert. Långt därifrån.

Under hela ditt liv har du lärt dig att inte kunna lita på någon, att alltid vara på din vakt för att det värsta kan hända.

Du kommer till Sverige där du aldrig någonsin har varit och inte vet någonting alls om. Du blir skjutsad i en buss långt, långt ut på landsbygden, förbi alla ljusupplysta städer med människor. Du kommer fram till ett ensamt boende mitt i ödemarken. Mitt ute i ingenstans i ett främmande land känner du dig livrädd, på grund av den ryggsäck du har med dig från ditt tidigare liv – och vägrar därför kliva av bussen. Av ren rädsla. Du vill till en stad, där det finns mer liv, mer människor.

Jag säger inte att det är så, jag har haft turen att födas och växa upp i Sverige med över 200 år utan krig. Mer än några månaders låtsaskrig i skogarna kring Östersund har jag ingen som helst erfarenhet av krig. Jag vet inget om hur det påverkar människor att leva under sådana omständigheter och att sedan fly hundratals mil. Men jag tror mig ändå kunna gissa till att man påverkas ganska mycket.

Men låter det inte som en minst lika rimlig anledning till att flyktingar inte omedelbart vill lämna en buss i Undrom utanför Sollefteå, som att de skulle vara lycksökande otacksamma lyxflyktingar som vill in till staden för att få närmare till krog- och nöjesliv?

Jag tycker det i alla fall och tycker att en del människor borde tänka ett varv till innan man spyr ur sig en massa skit över människor grundat på ingenting.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons