Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tappa inte huvudet i jakten på väljare

/

Annons

Till det sorgligaste med årets Almedalsvecka hör hur parti efter parti i hopp om att återvinna väljare, funderar i banor som närmar sig nyfascistiska Sverigedemokraternas tankevärld vad gäller invandring. Vinnare i den tävlingen blev, av vad jag sett i skrivande stund, Kristdemokraternas nya ledare Ebba Busch Thor, som vill använda vår gemensamma avsky för terroristerna i IS, till att med hårdföra ordvändningar slå ett kraftfullt slag i luften.

Hennes tanke är att sätta dit de svenskar som åker för att strida med dessa islamister hårt. Hon var förstås inte ensam. SD:s Jimmie Åkesson tar alla chanser att slå mot muslimer, och självklart betonade han IS mord på kristna folkgrupper, trots att andra muslimska grupper är ännu mer utsatta för terroristernas våld.

Busch Thor som påpekade det orimliga i att det är tillåtet att åka och hugga huvudet av folk, våldta kvinnor och delta i folkmord, vill nu att svenskar som åker ner ska kunna anklagas för landsförräderi. Men som DN:s liberala ledarsida fötrjänstfullt påpekar. Detta är inte tillåtet i dag heller.

Brotten blir dessutom inte lättare att bevisa för att man kallar det för landsförräderi. Jimmie Åkessons invändning att det inte kan vara landsförräderi eftersom de som åker enligt hans definition inte är svenskar, åskådliggör bara på hans fascistiska ingångsvinkel.

DN pekar på hur KD-ledaren till landsförräderivinkeln inspirerats av ett förslag från Danmark, men då handlar det om områden där dansk militär finns på plats, vilket gör tanken något mindre orimlig.

Lika sorglig är tanken på att neka den som återvänder inresa i Sverige för den som offentligt visat sig ha huggit huvudet av folk. Idén hämtas från Storbritannien men där handlar det, påpekar DN, om folk med dubbla medborgarskap. Vad ska en person med svenskt medborgarskap göra om man stoppas vid gränsen? Rimligare är förstås att ställa personen inför rätta!

Regeringen har just lagt ett förslag om att kriminalisera terrorresor. KD:s inlägg saknar helt rättssäkerhet och liknar som DN skriver mer Guantánamo, USA:s presiden Bushs sätt att helt utan rättssäkerhet svara på elfte septemberattentaten, än något annat. Det gäller att bekämpa terrorn utan att göra avkall på rättssäkerheten. Det går, som DN skriver, både att "hata terror och älska rättssäkerhet". Det blir underkänt för Busch Thor.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons