Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiggarna som sitter på gatorna stör vår värld

Annons

Ibland läser man statusuppdateringar på Facebook där en person ber folk, som har avvikande åsikter i en fråga som hen själv brinner för, att avfölja. Detta eftersom vederbörande helt enkelt inte står ut med att ha personer i sitt nätverk som har helt avvikande uppfattningar.

Har Sverige snart ett tiggeriförbud?

Beteendet är på ett mänskligt plan helt förståeligt. Jag har själv skrivit en sådan statusuppdatering när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Jag var skärrad och arg – precis som många andra i mitt flöde.

Nu efteråt tänker jag att det är direkt farligt om SD:are bara har andra SD:are som vänner på Facebook. Det riskerar att bli ett forum för enbart bekräftelse av att ens främlingsfientliga inställning är normal och riktig.

Så skapas en arena där man slipper att bli ifrågasatt. Ens vänner delar rasistiska sajter och det applåderas av övriga bekanta. Ens världsbild förstärks med andra ord.

Internet har gett oss större möjlighet att skapa egna världar, genom att till exempelvis bilda nätverk med människor som tycker precis som en själv eller välja att läsa sajter som förstärker den världsbild vi redan har. Ta oss möjligheten att slippa bli ifrågasatta och kritiserade.

Det är naturligtvis härligt med gemenskap, men isolering bland likasinnade kan också skapa extremt osunda värderingar och unket klimat. Stilla vatten surnar som bekant, ingen dricker vatten i skogen utan att först konstatera att det finns ett in- och utflöde. När vattnet har blivit för geggigt och äckligt är det direkt magsjukeframkallande.

Det är samma sak med nätverk och sociala grupper. Det krävs in- och utflöde av människor och åsikter för att det inte ska bli geggigt och äckligt.Men det är inte bara nätet som ger oss möjlighet att skapa en egen värld i samhället.

Exempel:

* Vi kan välja vilken skola våra barn ska gå i – och därmed välja bort skolor med lägre status. De skolorna finns ofta i så kallade lågstatusområden. Kommer det flyktingbarn in på skolområdet till den skola man själv valt, kan man protestera och kräva särskilda ingångar för barnen.

* Limhamn i Malmö var först ut i Sverige med att bygga en så kallad gated community. Alltså ett avspärrat bostadsområde för personer med pengar och fina villor. Rika människor ringar in sig från omvärlden. Bildar ett eget samhälle i samhället.

Så skapar vi distans till varandra och stärker samtidigt gemenskap med den grupp vi tillhör, eller vill tillhöra. Vi formar den värld vi vill ha. Att kräva förbud mot tiggeri handlar också om ett försök skapa en egen verklighet. Det väcker negativa känslor att passera människor som sitter på sina knän med en pappmugg och ber om några kronor. Men att förbjuda tiggeri är ingen lösning mot själva problemet, det vill säga fattigdom.

Att förbjuda tiggeri skulle bara putsa upp ytan – skapa ett sken av en rättvis värld. Bekräfta den världsbild vi vill leva i – utan hänsyn till hur verkligheten ser ut.

lina.norbergjuuso@mittmedia.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons