Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåringar – vid ligg ska skydd ingå

Annons

Ett kan vi vara helt säkra på i den här världen:  Ungdomar kommer att dra av sig kläderna när deras hormoner börjar dansa het samba. Det är en naturlag.

Teensen kommer att beträda en ny spännande arena som är härlig och eggande. Vad som är viktigt när de ligger där nakna, redo för att upptäcka en ny sida av livet, är att de måste vara fulltankade med kunskap och tonvis med egenkärlek som gör att de är rädda om sina och andras kroppar. I deras DNA ska de veta hur erotik blir lustfyllt och fint för alla inblandade.

Det är precis därför vi måsta tala mer om sex och hälsa i offentliga sammanhang.  Vi måste dessutom snacka sex och samliv hela tiden eftersom nya generationer ständigt öppnar upp kläderna för att bli sexuellt aktiva. Sexualupplysning måste alltid vara pågående och aktuell, här finns inga punkter och avslut. 

Svenskar idag är ungdomar betydligt längre än tidigare generationer ( familj bildar vi först vid 30) så tiden då människor är sexuellt aktiva utanför en stabil relation är förlängd. Idag är det inte (generellt) tabubelagt att ha ett rikt sexliv utan att ha en stabil partner. Det innebär naturligtvis massa härligt liggande för många. Baksidan är att om man struntar i sin hälsa och skippar kondom så är risken för gigantisk baksmälla hög. Låt mig stava till exempelvis k-ö-n-s-s-j-u-k-d-o-m-a-r.

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Det är inte bara ett otäckt ord, utan är rejält obehagligt i verkliga livet också.  

OBS! Äter du något nu kan du ta en paus ifrån ätandet ifall du är känslig - men fortsätt läs. Det är här är viktigt på riktigt: 

Klamydia presenterar ett axplock: Illaluktande flytningar, mellanblödningar och sveda vid kissande. Vidare, flytningar från snoppen och värk i pungen. 

Inte så trevlig föreställning. Och det kommer mera:

§ Klamydiainfektionen kan föras över till ögonen. Då börjar det klia, svida och rinna från ögonen.

Traumat i klamydiaföreställningen:  sjukdomen kan leda till sterilitet. Det gäller för både killar och tjejer, men risken är större för kvinnor. Sjukdomen är faktiskt en vanlig orsak till att kvinnor inte kan få barn. Det som är extra otäckt är att även om effekterna av klamydia kan vara väldigt obehagliga, så kan man faktiskt ha könssjukdomen utan att märka det alls. Man kan alltså gå där och ha klamydia utan att någon aning om att man bär på en sjukdom. Tänk vad hemskt att vilja ha barn och så går det inte för att man slarvade med kondom och drog på sig en könssjukdom. Det kan aldrig ha varit värt det. Aldrig.

Så - vill man ha barn någon gång- och det vill vääääldigt många - så gäller det att skydda sig med kondom. Det finns också slicklapp för skydd vid oralsex. Genialt!

Kondom och slicklapp ska vi påminna varandra om - om och om igen. Målet är att alla ungdomar ska tänka på preventivmedel när kläderna ryker - det ska vara vuxenvärldens gåva till dem som ska upptäcka något nytt. 

PS: Misstänker du att du är smittad av en könssjukdom? Ta kontakt med din vårdcentral eller ungdomsmottagning.  Klamydiatester kostar inget att göra. Gör det idag. För du måste bry dig om dig själv och andra.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons