Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåringarna som mår dåligt måste få hjälp

Annons

Den psykiska ohälsan ökar i Sverige. Det rapporterade ST om i förra veckan. Varför finns det inga enkla svar på, men ojämlikhet, en osäker jobbmarknad och pressade arbetsplatser är några orsaker.

STOCKHOLM 20110512Ungas psykiska ohälsa bör inte nonchaleras.

Vad det faktiskt innebär för människan på individnivå att drabbas av psykisk ohälsa finns det lika många berättelser om som det finns människor som upplever psykisk ohälsa. Varje person har sin egen unika verklighet. Det kan betyda allt från en vardag som är tyngre än den hade behövt vara, till sjukskrivningar och verkliga tragedier. För samhället är det naturligtvis en kostnad i form av till exempel sjukskrivningar eller uteblivna skatteintäkter. Det finns därmed allt att vinna på att stoppa ökningen av psykisk ohälsa.

Som vanligt finns det inga enkla lösningar. Problemen bakom den psykiska ohälsan är komplexa och därför behövs flera olika verktyg. Alla i samhället måste jobba tillsammans och ta ansvar.

Regeringen tar problemen med psykisk ohälsa på allvar och ambitionen är skyhög. De påverkbara hälsoklyftorna ska bort inom en generation, det har bland annat folkhälso-sjukvårds- och idrottsministern Gabriel Wikström (S) tydligt kommunicerat. För att ha en rimlig chans att uppnå det krävs flera satsningar och en hel del har sjösatts.

Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet beslutat att stärka insatserna inom psykiatri och psykisk hälsa för barn och unga vuxna. Det handlar om 280 miljoner kronor per år mellan år 2016-2019. Pengar som ska förstärka ungdomsmottagningarna ute i landet. Det är en bra satsning. Ungdomsmottagningarna är viktiga. Det kan vara den enda plats som en hjälpbehövande tonåring kan vända sig till.

Till Sundsvalls ungdomsmottagning kan till exempel alla tonåringar och unga vuxna upp till 23 år vända sig för samtalskontakt, för preventivmedel, för att göra graviditetstest, ta akut p-piller och hämta kondomer. Alla besök är gratis. Det är ett fantastiskt stöd för människor som befinner sig i en kritisk period i livet då identiteten ska skapas och vuxenlivet knackar på.

Att hjälpa tonåringar kan ha verklig effekt både i nuet och i framtiden. I Socialstyrelsens underlagsrapport "Psykisk ohälsa bland unga" från 2013 konstateras att allt fler ungdomar rapporterar om psykiska besvär. Det handlar om oro och ängslan. Och det förtjänar att tas på allvar och inte viftas bort som vanliga tonårsbekymmer. Det kan i stället vara ett första varningstecken på att psykisk sjukdom håller på att utvecklas.

Socialstyrelsen skriver att det finns samband mellan tidiga så kallade självrapporterade psykiska besvär och problem med försörjning och familjebildning senare i livet. Om en tonåring får problem med den psykiska hälsan riskerar det att hänga med i vuxen ålder. Det kan bli svårare att komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb.

Att göra allt som är möjligt för att ungdomar ska kunna må så bra som möjligt är därmed en vinstfaktor. För individen och för samhället.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons