Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan höjd ersättning har vi ingen a-kassa

Annons

Till de märkligaste förändringarna i de senaste decenniernas politiska debatt hör den så kallade alliansens åsikt att ersättningsnivån i a-kassan påverkar antalet jobb. En dålig försäkringsersättning skulle alltså enligt deras tes ge fler jobb än hög ersättning. Än märkligare är att åsikten fick så brett stöd att de borgerliga kunde vinna valen både 2006 och 2010. Denna tanke fick stöd långt in i de arbetslösas led. Och det är klart att den som stått utan jobb länge, kan tänka att det är dags att ge någon annan chansen. Fast de som gjorde så 2006 fick snabbt bli varse vad de borgerligas politik verkligen innebar.

De har inte bara lämnat efter sig en arbetslöshet högre än 2006. Dessutom är det bara runt var tredje av dem som över huvud taget har a-kassa. Av dem som har a-kassa är det bara enstaka som har full ersättningsnivå på 80 procent av lönen. Detta eftersom bara lågavlönade inte slår i ersättningstaket, som inte höjts sen 2002. Varför höjde inte sossarna då, innan de tappade makten? Svaret är att de skulle ha höjt efter en valseger 2006. Men de borgerliga vann. På samma sätt var det i höstas. En höjning av ersättningen fanns med i S-MP-regeringens budgetförslag, men den röstades som bekant ned av de borgerliga och Sverigedemokraterna, så mycket för nyfascisternas låtsade intresse för löntagarnas villkor.

Om man får tro SVT finns nu en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet om ett höjt tak i a-kassan. Detta förnekas ännu, men jag hoppas verkligen att uppgifterna stämmer. I så fall höjs taket från 680 till 910 kronor per dag. Det motsvarar månadslöner på 18700 respektive 25025 kronor. Det skulle innebära att många som i dag bara får halva lönen skulle få 80 procent. De som tjänar mer får också mer, även om de inte når dessa 80 procent.

Vad innebär då detta? De borgerliga yrar om att det ger färre jobb. Detta påstådda samband saknas i verkligheten. Däremot skulle det ge trygghet för många löntagare i ett läge där många jobb är hårt konkurrensutsatta. Om olyckan kommer och man blir av med jobbet ska man ha möjlighet att leva utan alltför stora förändringar under den tid man skaffar ett nytt jobb. Det är så en försäkring ska fungera.

De borgerligas grundidé är att arbetslöshet är den enskildes problem, orsakat av individen. Det var nog också denna syn som gav de borgerliga stöd i väljarkåren. Allt tal om fusk och en och annan som utnyttjar systemen fick bli en ursäkt att montera ner a-kassan - en av grundpelarna i den generella välfärden. I verkliga livet är arbetslösheten ett samhällsproblem. Vi behöver fler jobb, men också ett skydd vid de förändringar i näringslivet som ofta är nödvändiga för företagens och tillväxtens skull. För att upprätthålla stödet för ett system där förändringar är fullt möjliga och lättare än på många andra håll i EU, så kan vi inte tillåta oss att rasera a-kassan på det sätt de borgerliga gjort.

De borgerliga har ett argument till i sin arsenal. Det handlar om att många nu har skaffat sig tilläggsförsäkringar. Jobbar du i en bransch med låg risk för arbetslöshet är det förstås fullt möjligt att få en sådan till relativt låg kostnad. Men arbetare i industrin får ingen sådan försäkring. Och det är inte bra vare sig för individen eller för industrin, och därmed inte heller för samhället. Så se till att höja a-kassan på det sätt som SVT nu påstår. En återupprättad a-kassa är bra för Sverige och för svensk tillväxt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons