Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan lag och rätt ingen demokrati

Annons

J

ag är en av de få som fortfarande försvarar Göran Perssons uttalande från 1996 där han på plats i Beijing talade om värdet av stabilitet. Ja, inte ens han själv försvarar det eftersom man lyckats sätta en bild av att det innebar ett stöd till det kommunistiska styret i Kina.

Fast 1996 handlade det snarare om kontrasten till anarkin i Ryssland där alla först ruinerades i hyperinflation för att sen bli blåsta på de gemensamma tillgångarna i en privatisering där några blev superrika oligarker medan de flesta blev utfattiga.

Mycket har gått ännu mer snett sen dess. 12 november 2014 skrev Utrikespolitiska Institutets Per Jönsson i SvD om en ny bok av amerikanen Francis Fukuyama, mannen som vid Sovjetunionens fall blev berömd för sin tes om historiens slut i form av den liberala demokratins seger över utmanare som nationalism, fascism och kommunism.

Jugoslaviens sönderfall bidrog till att han ifrågasattes. Där visades hur stark nationalismen blivit. Som i Ukraina i dag.

När Fukuyama nu är tillbaka hamnar han betydligt mer rätt. Han ser nu att formell demokrati inte räcker om det inte finns en statsmakt som kan upprätthålla lag och ordning.

Annorlunda uttryckt kan man på gammalsvenskt manér säga: Land ska med lag byggas. Eller med Perssonskt ordval stabilitet.

Bombkrig kunde störta diktatoriska regimer i både Afghanistan, Irak och senast Libyen. Men fria val har sedan inte lyckats lösa pro­blemen.

Tvärtom vill nu Egypten, där militären åter­tagit makten, gå in i Libyen för att undvika ett sönderfall som riskerar att terrornätverket Isil (IS) tar över. Det är samma terrornätverk som fått chansen i Irak tack vare statsmaktens sönderfall.

Jönsson beskriver två misslyckade resultat av politisk förnyelse i Mellanöstern. Dels statsmaktens sammanbrott, dels som i Egypten och Syrien, stärkt despoti. Jönsson, som för inte så länge sen var liberal ledarskribent i DN, skriver:

”Demokrati kan bara bli verklighet där det finns ett minimum av politisk stabilitet. Och väljardemokrati förmår oftast inte själva skapa en sådan stabilitet.”

Många i Irak längtar därför tillbaka till Saddam Husseins tid. Och, vill jag tillägga, det är därför många i östra Ukraina önskar regimen i Kiev så långt pepparn växer.

Jönsson drar den dystra slutsatsen: ”Det senaste decenniet visar att det finns något värre än diktatur, värre än frånvaron av frihet och demo­krati, och det är inbördes­krig och kaos.”

Det är därför Ukraina borde ha delats fredligt i stället för att gå inbördeskrigets väg. Tjeckoslovakiens delning visade att det är möjligt.

Men i Ukraina saknades politiker med Vaclav Havels resning.

Kriget måste stoppas nu.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons