Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var inte rädd för att hylla din menscykel

/

Annons

Skickar ett sms till en kompis:

Hej! Tack för att du lyssnade på mitt svarta depp. Känns bättre idag. Fick just mens. Att jag aldrig lär mig…!.

Dagen innan hade jag suttit i nästan en timme i telefon men väninnan och självhatat mig själv ynklig. Följande meningar var den röda tråden: Varför gör jag som jag gör? Jag är värdelös. Jag är misslyckad. Jag gör fel…..bla bla bla.

Så kletigt pubertalt! Jag fattar det.

Det är självkritik utan särskilt många vettiga nyanser. Sätter man dessutom ens egna känslor av misslyckande i relation till allt världselände som pågår blir ens kackiga självförtroende minst sagt geggigt och världsfrånvänt.

Men ändå: Det är som det är.

PMS är en ovälkommen följeslagare i mitt liv.  PMS:en gör brakbesök månad efter månad och påverkar min vardag i alldeles för hög grad. Jag får köldfrossa och ligger under massa filtar i soffan. Jag blir sjukt trött, det påminner om den där gravidtröttheten.

Allt jag vill är att sova, sova, sova i en varm, varm, varm säng. Lägg därtill hungern. Skåpen länsas på allt gott och allt ogott och jag drömmer om en stor skål med pasta toppad med jättemycket fet ost. Ofta svullnar jag upp rätt rejält över magen, jeansen går inte att knäppa. Ser preggo ut.

Blir superpubertal och gnäller om att jag är tjock….Planerar bantningskurer i smyg.

Skäms över att jag är så ytlig, självhatar. Och så kommer alla känslorna på en och samma gång: Arg, irriterad, förbannad, ledsen. Det är som att stundom gå i ett jävla mörker och inte hitta ut. Det kommer känslor som att det ALLTID kommer att kännas motigt i vardagen och då blir man ännu mer nedtyngd och rätt odräglig som människa, vilket gör att man självhatar lite till.

Pratade med en klok, äldre väninna om det här. Hon gav ett livstips: Bli vän med din menscykel och utnyttja den väl. Hennes tankar är så fina och briljanta. Typ:  

När du har PMS ska du se det som en pausperiod i vardagen där du ska ta hand om dig själv extra mycket. Det är ett ypperligt tillfälle att vårda sig själv. Du får se till att sova extra mycket, äta extra bra mat, göra bra saker för dig själv för att lätta upp sinnet som lätt blir lite för gråtungt.

Och när irritationen kommer går den kraften att använda till något positivt: du kan träna stenhårt, skriva en arg text, våga säga ifrån när du eller någon annan blir orättvist behandlad. Äntligen våga stå upp för dig själv mot den där arroganta, nedvärderande personen. PMS: en blir din extra motor.

Det går att använda den där extra PMS- kraften som går som ilsketigrar under huden till något konstruktivt. Visst är det bra ändå?! Att istället kämpa mot sin PMS - gå tillsammans med den. Bli polare.  Hålla PMS:en varsamt i handen. Den uttjatade  frasen lyssna på kroppen är inte så dum ändå.

Att bli vän med sin menscykel är förmodligen en äkta hälsoinvestering. Jag tänkte börja typ nu.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons