Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför blir det aldrig kärringarnas tur?

/

Annons

Minst en gång per termin berättar något av lärarfacken att en undersökning bland deras medlemmar visar att många lärare överväger att byta jobb. Var femte, var fjärde – och i den senaste undersökningen till och med fler än varannan - vill inte göra otacksamt jobb för lite pengar i en politisk lekstuga. Förra onsdagen visade en undersökning från Polisförbundet att poliserna säger samma sak. Dålig lön och en hårt kritiserad omorganisation får åtta av tio poliser (!) att överväga att säga upp sig.

Upprepade granskningar från Kommunal visar att en hög andel anställda vill byta jobb på grund av dålig arbetsmiljö och dåliga scheman. Skulle alla som tröttnat på sitt jobb och skitvillkor verkligen sluta skulle personalflykten förstås få enorma bemanningsproblem. Speciellt kanske inom vården där man beräknar att vi är ett drygt decennium ifrån en situation där det kommer att fattas närmare 200 000 personer med rätt utbildning.

Alla känner vi för att byta jobb ibland. Vissa av oss oftare och mer intensivt än andra och vissa för att de logiskt vet att de inte kommer att hålla vare sig psykiskt eller fysiskt till pension. Men få av oss gör det, lämnar en fast tjänst utan att först ha en annan tjänst. I ett läge där 400 000 personer går utan arbete räknar även våra arbetsgivare med att vi biter ihop och kämpar vidare. Varför lägga krut på arbetsmiljö och personalnöjdhet när det finns yngre springvikarier som väntar i korridorerna? Förlorar du en står dig tusen åter.

Det finns väl på rak arm bara en yrkesgrupp som lyckats undvika detta öde och tvärtom genom att redan nu vara för få istället lockas med generösa erbjudanden: läkarna!

Men vissa missnöjda yrkesgrupper har förstås beskyddare och lobbyister som andra bara kan drömma om. Samtidigt som högerns företrädare föreslår att bland annat enklare vårdjobb borde ha lägre löner och sämre villkor gör sig mer än en borgerlig ledarsida till talespersoner för både Polisförbundet och lärarfacken med en absolut självklarhet. Deras jobb är ju viktigt!

När Kommunals ordförande Annelie Nordström för ett par år sedan skulle förklara för Sveriges Radio varför förhållandena inom äldreomsorgen ständigt uppfattas blir sämre, var det med ett ska jag vara väldigt krass så kan jag säga att det är för att det handlar om kärringar...

Ingen missunnar poliser och lärare schyssta arbetsvillkor och löner. Ingen missunnar dem förkämpar. Men är det verkligen aldrig kärringarnas tur?

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons