Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför dröjer ännu åtgärderna mot de skamlösa välfärdsbrotten?

Annons

Vi behöver jobb och tillväxt för att finansiera framtidens välfärd, hörs politiker från vänster till höger säga inför varje val.

Få protesterar mot det, men debatterar möjligen skattesatsens storlek eller tillväxtdoktrinens omöjliga ekvation. Men välfärd, det är alla överens om att vi ska ha.Därför är det förvånande att det än så länge saknas åtgärder för att stoppa de bedrägerier som kostar välfärden miljarder varje år.

Skattepengar som behövs i välfärden försvinner ner i kriminellas fickor.

Med en organiserad kriminalitet där fejkade arbetsgivare och arbetstagare är i maskopi med varandra, är det näst intill omöjligt för myndigheter att upptäcka fusket. Särskilt då stränga sekretessregler gör att de inte får utbyta information med varandra.

Ett vanligt upplägg är att ett företag ger en fejkad anställning till en person som efter en kort tid sjukskriver sig. Personen kan samtidigt vara anställd och sjukskriven i ett annat företag, men inte i mer än 14 dagar för att undvika att ärendet hamnar hos Försäkringskassan.

På så vis rullar pengarna in och myndigheterna får stå för notan.Skatteverkets nationella samordnare Pia Bergman menar att lättnader i sekretesslagen skulle stoppa ett felaktigt utflöde i många fall.

Även Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket efterfrågar brådskande åtgärder som ger dem verktyg att sätta stopp för välfärdsbrotten.

Först nästa år kommer regeringens utredare Lars-Erik Lövdén att föreslå förändringar. Det är bättre sent än aldrig men känns ändå oerhört segjobbat med tanke på de stora belopp som välfärdsbrottslingar håvar in.

Det är viktigt att täppa till hålen i myndigheternas utbetalningar för att stärka dem som har rätt till olika ersättningar och stöd, och sudda bort den misstankestämpel som fortfarande lever stark efter att flera förskingringsskandaler.

I valet 2010 var det närmast en valfråga för Alliansen att försvåra för människor att kunna få sjukpenning, för att "komma åt fusket". Men det är stor skillnad på kriminalitet och rätt till välfärd.

Det är dags att ta krafttag mot fusket. Det borde ha gjorts redan i går.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons