Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska första jobbet ha sämre villkor?

Annons

Det första jobbet är så viktigt för den enskilde att Moderaterna är beredda att ignorera varenda vedertagen arbetsmarknadsregel för att se till att de som står längst ifrån arbetsmarknaden, ungdomar utan gymnasiebetyg och nysvenskar, ska få chansen till ett.

Det är den generösa tolkningen av att Moderaterna vill införa ytterligare en tidsbegränsad anställningsform, en ”förstajobbet”-anställning, denna gång med hela 18 månaders provanställning där du kan sägas upp när som helst utan motivering, med slopade krav på kollektivavtal och helt utan vare sig villkorsenliga löner, fackligt inflytande, schyssta arbetsvillkor eller anställningstrygghet.

Det schyssta jobbet får komma sen, när du väl fått in första foten.

Kanske låter det inledningsvis rimligt om man kan bortse från den nästan övertydliga attacken på den svenska modellen och fackföreningsrörelsen. Har du aldrig haft ett jobb förut är kanske inte vare sig lön eller villkor eller att du får en tjänstepension det allra mest primära utan just detta att ha någonstans att gå och uppgifter att utföra. Att få erfarenheten – och att få betalt om än så lite.

Första jobbet behöver inte vara det bästa jobbet, men jobbet som öppnar dörren till ett lite bättre jobb och sen till ett ytterligare lite bättre.

Men visst, om det faktiskt var så att tillfällig livegenskap på arbetsmarknaden funkade kunde det kanske gå att svälja under ett övergångsskeende. Inget tyder dock på det.

Varför skulle den ”förstajobbet”-skattesänkning som Moderaterna kryddar utspelet med funka bättre än någon av de andra inkomstskattesänkningarna med oklar jobbeffekt? (Det är dock en kryddning som återigen bekräftar att högern tror att anledningen till att folk står utan jobb beror på att de tycker sig leva fett och gott på bidrag istället.)

Att göra det ”billigare” och ”enklare” att anställa unga – ord med starkt symbolvärde – betyder dock bara att göra ännu fler på arbetsmarknaden rättslösa. För den här gruppen finns heller ingen anledning att gå med i facket, facket har ju ändå inget att säga till om deras anställningar. B-laget på arbetsmarknaden växer.

Oprecisa formuleringar om att anställningen ska innehålla ett ”visst utbildningsinslag” visar även att man inte är ute efter att stärka ungas och utrikes födda ställning på arbetsmarknaden, för med en obefintlig anställningstrygghet fattar vem som helst att arbetsgivaren kan välja och vraka.

Men det visar också att vad Moderaterna vill ha är en variant på vad som redan finns.

Yrkesintroduktionsanställningen, riktad till yngre på arbetsmarknaden och kombinerar kvalificerad utbildning med en lön som minst motsvarar 75 procent av lägstalönen enligt kollektivavtalet, det är vad Moderaterna nu också vill ha. Minus krav på kvalificerad utbildning och minus lägstalönkravet alltså.

Något löst och ledigt, i alla fall för arbetsgivaren.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons