Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får aldrig sluta prata om sexet

Annons

Vissa nyheter snurrar runt, runt, runt känns det som. Som klamydialarmen. En av de första journalistiska texter jag skrev för si så där femton år sedan var just om klamydia – den luriga könssjukdomen ökade då i någon åldersgrupp.

Sedan dess har världen bytt kostym, men klamydian är kvar och ställer till det.

Till exempel: I veckan kunde vi läsa i Sundvalls Tidning om klamydian som blir allt vanligare – nu är det en nästan tioprocentig ökning av landets vanligaste könssjukdom sen förra året. Könssjukdomarna ökar i regel under sommaren. Klamydiatoppen brukar sedan vara i augusti, september. Det är väl då konsekvenserna av de ljuva sommarnätterna visar sig antar jag. Sexbaksmällan.

Alltså: folk ligger runt, men struntar i kådisen. Det är så trist det där med kådisen. Klamydia kan vara en obehaglig könssjukdom, men könssjukdomen kan faktiskt bli annat än bara en jobbig åkomma som ger en otrevligheter under underkläderna. Klamydia kan också vara en orsak till att det blir svårare att få barn i framtiden. Åhhh du nåde vad man skulle ha ångrat sig om man legat oskyddat som tjugoåring, fått kli i brallan och sveda vid kissandet och sedan, flera år efter klamydiasmittan, fått kämpa för att få barn.

Jag undrar vad Elise Ottesen-Jensen hade tänkt om 2015 års sexvanor? Jag önskar så att ni känner till Elise Ottesen-Jensen, hon var kvinnan som var med och grundade RFSU 1933. Elise Ottesen-Jensen var feministen som la grunden till den sexualpolitik vi har idag med rätten till fri abort, sexualundervisning och tillgång till preventivmedel. Hon var en sexualpolitisk aktivist. Elise Ottesen-Jensen började till exempel sexualupplysningsarbete 1926, det var olagligt. Hon hänvisade till abortläkare till utslitna arbetarklasskvinnor i nöd, naturligtvis också olagligt. En av de kanske viktigaste gärningarna för arbetarklassens kvinnor var att hon provade ut pessarer så att de kunde skydda sig och därmed få ett lättare liv. Socialdemokratiska statsministern Tage Erlander föreslog senare att hon borde få Nobels fredspris för sina gärningar.

Kanske var det Elise Ottesen-Jensens bakgrund som gjorde att hon brann för sexualpolitik?

Hon föddes 1886 i Norge som nummer sjutton i en barnskara med arton barn. Hennes mamma hade varit gravid tjugotvå gånger! Med tanke på det är det inte konstigt att Elise Ottesen-Jensens mamma var sjuk, trött och utmärglad, dessutom i sorg över de sju barn som dog i tidig ålder.

Allt det här går att läsa i den intressanta och välskrivna biografin Ottar & kärleken av Gunilla Thorngren som kom ut 2011. Rekommenderas varmt.

Ja, jag tänker på Elise Ottesen-Jensen när jag läser om klamydialarmen. Hon kämpade för bra sexualundervining och bra information kring preventivmedel. Det är angelägna frågor även idag. Vi får aldrig sluta prata om sexet. Att ligga är en av våra grundläggande drifter, det kan vara ett av livets lust och nöjen, men vi måste lära oss hur vi ska ligga för att samtidigt skydda oss själva och vår partner. Och sedan kommer det personliga ansvaret in när informationsbiten är gjuten in i ryggmärgen. Att dra fram kådisen när det är liggtime och använda den.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons