Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste kunna bättre än att hämnas

/

Annons

Det finns vissa hörnstenar i ett civiliserat samhälle. En sådan hörnsten är att den som avtjänat sitt straff inte längre skall belastas med det begångna brottet. En av anledningarna till det är att även dömda brottslingar ska ha en framtid. Människor utan framtid kan nämligen vara väldigt farliga människor. Men i dag har den här hörnstenen börjat luckrats upp. Vi lever i mobbarnas tid. En tid där hatet piskas upp allt mer. En tid där den som endast misstänkts för ett brott inte längre betraktas som oskyldig trots att ingen dom fallit, en tid där människor hetsar varandra till att skada andra människor. Det handlar om mordbränder mot asylboenden eller migrantläger. Det handlar om överfall mot tiggare – eller mot frigivna våldtäktsmän.

I helgen misshandlades den i medierna benämnda Hagamannen grovt med en golfklubba på ett hem i Övertorneå. Extra intressant för Arbetarbladets läsare är att den man som nu misstänks för misshandeln enligt medieuppgifter ska vara Gävlebo. I ett civiliserat samhälle skulle allmänhetens reaktion mot denna händelse vara en förfasan över den grova misshandeln. Så ser det inte riktigt ut.

Jag inser att jag måste vara övertydlig här: Hagamannen har gjort sig skyldig till fasansfulla brott, våldtäkter och mordförsök på flera kvinnor i Umeå. Det är inget jag på något sätt försvarar. Hagamannen dömdes också till ett långt fängelsestraff, ett straff han nu har suttit av. I ett civiliserat samhälle skulle Hagamannen nu ha sonat sitt brott. Han skulle inte längre belastas med de begångna brotten. Men så ser det alltså inte ut. I kommentarsfält, på sociala medier, runt fikaborden, breder hatet ut sig. Hatet mot den som suttit av sitt straff, och hyllandet av "de som tagit rättvisan i egna händer", hyllandet av den grova misshandeln. De grannar som ringde efter ambulans i samband med misshandeln av Hagamannen får nu ta emot hotfulla samtal och blir kallade för golare, "skvallerbyttor". Vi har skapat oss ett farligt, hetsande mobbsamhälle.

Hagamannen kommer aldrig att bli fri. Han kommer för alltid att förknippas med de brott han begick under slutet av 1990-talet och under de första åren av 2000-talet. Det finns vissa typer av brott som är extra skambelagda, extra hatade. Förutom det helt uppenbara: mord, så handlar det om brott som barnmisshandel, incest och våldtäkter. Brott som det är svårt att sona i allmänhetens ögon, stört när omöjligt att bli fri ifrån.

Nu har det gått nio år sedan den man som kom att kallas Hagamannen dömdes för våldtäkter och mordförsök. Nio år är lång tid, men inte nog för en stor del av mobben på nätet. Det vore dock tacknämligt om fler insåg varför vi har det rättssystem vi har i dag. Det handlar inte om att hämnas offren. Hämnd är en ytterst dålig grund att bygga ett rättssamhälle på. Ett rättssäkert samhälle måste klara av att särskilja hat och avsky för de begångna brotten med lagboken. Om vi tycker oss mer civiliserade än samhällen som har dödsstraff, tortyr, öga-för-öga-straff eller att vi bara vill mer än att spärra in de som gjort sig skyldiga till brott och kasta bort nyckeln, då bör vi inse att vi kan bättre. Kraven på hårdare straff rimmar illa med forskning och empiri.

Den som hyllar någon som gör sig skyldig till grov misshandel, av vem det än må vara, bör fundera ett varv till. Och den som tänker tanken att Hagamannen nu är en fri man bör inse att det är en man som aldrig kommer att bli fri. Inte i allmänhetens ögon. Ett faktum som dock inte leder till ett säkrare samhälle.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons