Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi slipper inte undan energiomställningen

Annons

Energipriserna är låga, lägre än på många år. På tisdagen kom statliga Vattenfall med beskedet att tusen personer därför kommer att sägas upp. Företaget går med förlust efter svindlande affärer. Tänk Nuon så förstår Du. Sveriges förmodligen sämsta affär någonsin där den ansvariga ministern Maud Olofsson (C) till och med vägrade att komma till Riksdagens Konstitutionsutskott för att förklara fiaskot. Man kan klandra henne för nonchalans mot medborgarna, men inte för sin lojalitet mot den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt (M).

Det finns fler märkliga affärer i denna tidigare statliga mjölkko. Köpet av tysk kärnkraft och enorma brunkolsgruvor i östra Tyskland är såna exempel. Nu diskuteras om företaget ska sälja eller lägga ner dessa gruvor. Något av alternativen är nödvändigt för att företaget ska nå sina mål om koldioxidutsläppen. Klart är också att en försäljning i och med att produktionen fortsätter inte förbättrar utsläppen i stort. Därför förordar delar av miljörörelsen att företaget ska ta den enorma kostnad som en nedläggning skulle innebära.

Lika säkert är att det inte är en möjlig väg. Vad vi än personligen tycker så kan den svenska staten som ägare inte ta ett nedläggningsbeslut utan att den tyska staten får säga sitt. Det handlar inte minst om tusentals jobb i en region av arbetslöshet. Den tyska staten har därtill en kärnkraftsfientlig opinion att ta hänsyn till. Beslutet att i spåren av katastrofen i japanska Fukushima avveckla den tyska kärnkraften innebär att kolkraften behövs under en övergångsperiod.

Hur ser det då ut med den svenska kärnkraften? Vattenfall aviserar nu nedläggning av de två äldsta reaktorerna i halländska Ringhals. Det kan komma så snabbt som under denna mandatperiod. Oskarshamn 1 i östra Småland är också moget för nedläggning. Detta trots att man där för mindre än 20 år sen gjorde en totalrenovering av hela reaktorn. Det handlar om en kombination av dagens låga elpriser och åldrande reaktorer. Ringhals 2 har faktiskt redan stått still sen 15 augusti förra året. Plus, påpekar Vattenfalls VD Magnus Hall, nya skatter. Om det kan man säga att de sistnämnda har en rätt marginell påverkan i jämförelse med elpriserna. Men skatteförändringen lyfts förstås fram i debatten.

Klart är hur som helst att vi inte kommer undan energiomställningen. De som motarbetar vindkraft med motiveringen att vi i dag har ett elöverskott, tänker för kortsiktigt. Dagens kärnkraftsgeneration räcker inte i evig tid. Och få vill bygga en ny generation. Detta eftersom de ger dyr el och mer kärnavfall för evärdliga tider. Jag tillhör dem som menar att vi ska leva upp till vad den segrande linje två slog fast vid kärnkraftsomröstningen 1980, avveckling med förnuft. Det kommer att ta lång tid nog ändå.

Vi måste fortsätta att bygga ut den förnyelsebara energin. Det är vad klimatförändringen kräver av oss. Det måste ske i en takt så att den energislukande industrin får energi till konkurrenskraftigt pris. Det är uppgiften för den nya energikommission som nu tillsatts som en del av Decemberöverenskommelsen. Det här är en fråga där lösningarna måste sträcka sig över många mandatperioder.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons