Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst kan invandring bli en vinstaffär

/
  • Det kan förefalla olustigt att över huvud taget diskutera flyktingströmmen i termer av pengar. Folk behöver hjälp. Fast problemet finns. Men det är inte olösligt.

Annons

Nationalekonomen Tino Sanandaji kritiserar regiondirektören i Jämtland/Härjedalen Björn Eriksson för att skönmåla flyktingmottagandet. Sluta se det som en vinst, är Sanandajis budskap. Men svaret på frågan om flyktingarna blir en vinst för svensk ekonomi är inte given på förhand.

I en ny rapport till den statliga långtidsutredningen har forskarna Lennart Flood och Joakim Ruist räknat på invandringens effekter på ekonomin i den offentliga sektorn. Deras slutsats är att allt hänger på hur många som kommer ut i arbete.

Om sysselsättningsgraden bland invandrare ökar från 64 till 74 procent och pensionsåldern höjs med två år blir invandringen en vinstaffär, enligt forskarna.

En höjning av pensionsåldern är redan på gång. En höjd sysselsättningsgrad för invandrarna kommer att kräva stora utbildningsinsatser, effektivare validering, bättre matchning, en rad stora och kostsamma åtgärder som kommunerna aldrig kommer att kunna klara själva.

Det har Sanandaji rätt i. Men det är ingen omöjlig uppgift. Det handlar om politisk vilja.

Jag tror inte att Björn Eriksson menar att flyktingar är lösningen på landsbygdens avfolkning. Så enkelt är det inte.

Men det är ett faktum att vi har en åldrande befolkning och stora behov av arbetskraft inom vården bland annat. Självklart kan vi ha nytta av invandrare där.

Opinionsmätningar visar att de flesta svenskar tycker att invandringen berikar samhället. En del finner det cyniskt att prata om vinst och förlust i pengar när det i själva verket handlar om solidaritet och medmänsklighet.

Men de flesta som kommit hit nöjer sig inte med tak över huvudet. De vill ha en framtid och inte ligga samhället till last.

Om de inte kommer ut i arbetslivet ser den framtiden mörk ut.

Om stora grupper av invandrare inte kan försörja sig kommer motsättningarna i samhället att öka. Därför är det fel att mörka problemen. Men det är lika fel att beskriva dem som olösliga.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons