Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppen data skapar ny journalistik

På lördag genomförs Midhack för första gången, ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Mittmedia och Mittuniversitet med syftet att hitta nya former att använda öppen data i framtidens journalistik.

Det var för drygt ett år sedan som tanken dök upp att arrangera ett utvecklings-event mellan mediekoncernen Mittmedia och Mittuniversitetet. Inom IT-världen genomförs regelbundet så kallade hackathons där man under en begränsad tid träffas för att utveckla idéer, programmera och inte minst inspireras av varandra. Liknande ambition har arrangörerna för Midhack som till helgen arrangeras i lokalerna vid Åkroken.

– Att jobba med Öppen Data har blivit allt mer spännande och aktuellt inom journalistiken. Datainformation som finns tillgängligt för alla kan användas på många olika sätt. Genom att låta studenter arbeta tvärvetenskapligt hoppas vi att de hittar nya spännande idéer att både använda och presentera den informationen, berättar Anders Härén, CTO och Utvecklingschef på Mittmedia, som också var den som initierade helgens möte.

– Från Mittmedias sida tillhandahåller vi bland annat databasen "Kan du lova" som vi byggde inför det senaste valet. Den innehåller mycket information som går att använda till allt från ren samhällsjournalistik till enklare underhållning. Det blir kul att se vad studenterna kommer fram till.

Midhack kommer att genomföras som en lagtävling där studenter från olika utbildningar kommer att samarbeta över gränser. Journalister, civilingenjörer och grafiska kommunikatörer ska umgås och utveckla nya idéer under 24 timmar med start lördag. På söndagen presenterar de mixade teamen sina resultat för en jury från Mittmedia och Mittuniversitetet. Vinnande lag med bäst idé eller produkt vinner 10 000 kr som ska användas för vidareutveckling. Det kommer att bli ett intensivt arbete med lite sömn för deltagarna men projekthandläggaren Teresia Edling från Mittuniversitetet är förhoppningsfull:

– Det ska bli en rolig träff för våra studenter. Möjligheten att få jobba koncentrerat med olika kompetenser mot samma mål är spännande. Vi vet ju inte riktigt vad slutresultatet blir men jag hoppas på fantastiska lösningar och nya sätt att tänka.