Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppen förskola första utmaningen för flyktingsamordnare

Rektorn på Söråkers skola får ytterligare ett uppdrag.
Det handlar om integration och första insatsen gäller en öppen förskola för flyktingbarnen.
– Den skulle finnas på plats ute på Åstön, säger Fredrik Hammarström.

Söråker skolas rektor Fredrik Hammarström kommer under våren att arbeta 50 procent på skolan. Den andra tiden kommer han att arbeta som samordnare för integration av nyanlända barn och elever.

Läs mer: Timrå anställer samordnare för flyktingbarnen

I samordnarens uppdrag ingår att utveckla rutiner för samverkan mellan olika aktörer inom och utom kommunen. Det handlar också om att skapa en helhetsbild över olika behov som finns gällande de nyanlända eleverna. Tidigare har Söråkers skola tagit emot elever från den tillfälliga flyktingförläggningen på Åstön och Fredrik Hammarström har kommunicerat problemet med kommunen.

Läs också: Söråkers skola klarar inte av alla flyktingbarn från Åstön

Men det är inte bara för de lite äldre barnen som det behöver göras insatser. Många av de mindre barnen behöver plats på förskola. Men bussförbindelserna mellan Söråker och Åkerö är nästan obefintliga.

– Det fungerar helt enkelt inte och därför skulle lösningen kunna vara en öppen förskola därute, förklarar Fredrik Hammarström.

Läs även: Flyktingarna vägrade stanna på Åstön – lämnade platsen till fots

Det arbetar Fredrik Hammarström med nu och planen är att pedagoger skulle komma ut till flyktingförläggningen och hålla en öppen förskola där. På så sätt skulle föräldrarna kunna vara med på plats och det skulle enligt Hammarström vara till stor fördel på många sätt.

– Det finns inte så mycket att sysselsätta sig med därute och på så sätt skulle föräldrarna också få något att göra under dagarna.

Många av familjerna som befinner sig ute på förläggningen förflyttas också med jämna mellanrum. Det gör att inskolning på plats i Söråker många gånger skulle bli väldigt komplicerad.

– Det är ganska krävande att skola in små barn och när de är inskolade så rycks de upp och ska till ett annat ställe, säger Fredrik Hammarström.

Ärendet gällande den öppna förskolan på Åstön kommer att behandlas på Barn- och utbildningsnämndens möte i veckan.