Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppen journal leder till diskriminering på hälsocentralen

För ett tag sedan sökte jag kontakt med hälsocentralen för en enkel koll – jag ville undersöka mina blodvärden.

I min journal kan läkaren läsa att jag har kontakt med psykiatri. När läkaren ser det tyckte hon att det bästa för mig är att jag söker mig till psykiatrin i stället för att undersöka mina blodvärden.

När jag förklarade att jag faktiskt ville kolla min hälsa på hälsocentralen så fick jag en remiss för provtagning till sjukhuset. Plus att min läkare på psykiatrin kontaktas om att jag sökt på hälsocentralen för blodprovstagning.

Den senaste tidens besök på hälsocentralen där jag är listad har jag förstått att jag helst inte bör söka för mina kroppsliga besvär. Som patient är jag mindre räknad där bara för att min journal är öppen och inte låst. Eftersom det är så kan min läkare på min vårdcentral se en hel del av mina besök inom allmänpsykiatrin. Detta får följden att jag nekats vård på hälsocentralen med hänvisning till att jag hellre kan söka mig till psykiatrin.

Det är läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som kan läsa din journal vid behov. När du sitter på britsen på vårdcentralen och läkaren slår in ditt personnummer kommer hon att få se samtliga mediciner du tar och även vilka diagnoser du har haft genom åren.

Vad är då sammanhållen journalföring?

Den sammanhållna journalföringen har använts av landstinget Västernorrland sen 2007. Detta system är gjort för patienternas säkerhet för att felbehandlingar ska undvikas och för att läkemedel som inte går att kombineras med varandra inte ska skrivas ut.

Läs också: Från en blivande Ådalenbo och världsmedborgare

Samtidigt är inte alla patienter medvetna om att deras sjukhushistoria samlas under samma tak och att bland annat psykisk hälsa, aborter och alkoholrelaterade skador kan tas del av vid besök för en simpel förkylning.

Det är alltså en och gemensam journalföring för till exempel barnpsykiatri och ungdomspsykiatrin (BUP), psykiatrin, vårdcentralen och hälsocentralerna.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det är många som inte känner till att de kan välja att låsa sin journal och delningen av uppgifter.

Den som vill kan alltså spärra hela eller delar av journalen. Då syns ett litet lås på dataskärmen. Men behövs det?

Ja, tycks det mig, för att inte bli särbehandlad av den kroppsliga vården för att jag också råkar vara vårdtagare av psykiatrin.

Vid ett annat tillfälle kontaktade jag min hälsocentral och bad om att få en tid för samtalskontakt med kurator. Då händer det igen. Jag blir bollad från hälsocentral till psykiatri. Den sjuksköterska som jag fick prata med bad om mitt personnummer och sen så bad hon att få återkomma. Någon timma senare hade hon ringt till psykiatrin som jag går till och bett, utan mitt medgivande, om att jag skulle få prata med någon där i stället.

Läs också: Vem beslutar om vården?

Betyder det att jag som har kontakt med psykiatrin inte har rätten till att behandlas av den kroppsliga mottagningen på hälsocentralen?

Funderar nu på att så kallat låsa min journal.

Jag kommer till sjukvården för att jag vill ha hjälp och för att reda ut kroppsliga och psykiska knutor och jag vill gärna att mitt beslut om när jag söker mig till hälsocentralen för kroppsliga symtom tas på allvar och inte negligeras för att jag också söker vård för psykiska åkommor.

Uppgiven patient och människa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel