Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet brev till Arbetsförmedlingen: Ni råder folk att tacka nej till fast anställning – vad är er funktion?

Hej, Arbetsförmedlingen! Det är så att jag har några funderingar angående er funktion i dagens samhälle. Det kan ju tyckas solklart att ert huvudsyfte skulle vara att, som namnet antyder, förmedla arbeten till de människor som behöver hjälp med detta av en eller annan anledning. Dock är jag tveksam till hur detta faktiskt fungerar i praktiken, eftersom majoriteten av servicen jag fått hos er har handlat om pappersexercis, som dessutom är på ett sådant byråkratiskt språk att jag, som har svenska som modersmål och tycker att jag behärskar det väl, inte begriper hälften av vad som står på blanketterna. Då kan jag bara tänka mig hur det är att ha svenska som andraspråk alternativt ha läs- eller skrivsvårigheter. Kontentan av det jag vill få fram är att era tjänster inte är anpassade efter hela befolkningen, något som jag trodde var syftet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men den främsta orsaken till att jag skriver detta brev är faktiskt att jag är fruktansvärd upprörd angående hur min make blivit bemött och hjälpt utav er. Vi bor i en liten stad i en region där arbetslöshet är ett vanligt förekommande fenomen, så även för min man. Han har haft anställning inom kommunen under sommaren men nu är det slut. Han har dock genom kontakter fått erbjudanden för två olika tjänster, varav den ena en fast heltidstjänst. Det företag som erbjudit detta är dessvärre nystartat, vilket innebär att de inte har råd att anställa folk utan kodning, något som min man har genom Arbetsförmedlingen. Gällande en permanent handledsskada. När han nu kontaktade Arbetsförmedlingen angående denna kodning sa de att den var för gammal och således avskrivits. Utan att informera maken om detta, så att han i tid hade kunnat yrka på en ny utredning.

Nu står han alltså här med två jobberbjudanden, men kan inte bli anställd på grund av att han inte har en uppdaterad kodning som behövs för anställningen. Vi har barn att försörja, hyra att betala men i stället tvingas han kosta skattemedel genom a-kassa, trots att han inget hellre vill än jobba.

Arbetsförmedlingens svar på hur lång tid denna process kan ta? En månad, minst. Det finns ju inte på kartan att arbetsgivare väntar så länge på en arbetstagares papper, speciellt inte i en region där arbetslösheten är så stor. Så det som ni, kära arbetsförmedling, föreslog var att han kan ströjobba lite sporadiska pass tills utredningen är klar. Ni rådde honom att tacka nej till fast anställning under denna utredningsprocess, eftersom ett sådant erbjudande skulle leda till att utredningen avbryts och läggs ner.

Sålunda befinner vi oss i ett slags limbo, som jag anser är helt irrationellt då vi har en arbetstagare som vill arbeta, två arbetsgivare med anställningar samt en myndighet som lägger krokben för detta och i stället erbjuder en undermålig inkomst baserad på skattemedel och pappersgöra, som skulle kunnat gå till någon som verkligen behöver det. Ert sätt att prioritera och hantera sådana situationer är ytterst undermåligt.

Norråtta

Läs även:

Lina Norberg Juuso: Dubbelbestraffa inte sjuka människor

Skamligt hur försäkringskassan behandlar oss sjuka – hur ska man orka kämpa mot myndigheten?

Alliansen har raserat svenska folkhemmet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel