Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet brev till Migrationsverket: Tvinga inte barnfamiljer att bryta upp bara för att det är enkelt

Ånge kommun har varit en stor mottagare av asylsökande de senaste åren. Ja, vi har fått hyra ut tomma lägenheter samtidigt som det har också blivit väldigt trångt på några skolor, men vi har gjort så gott vi kunnat för att skapa en bra fristad för de som flyr från krig och elände. I dag är situationen att det fungerar bra på våra skolor, och de familjer som bor här trivs alldeles utmärkt.

Nu avser Migrationsverket att sluta hyra lägenheter i Alby och Ånge och senare avsluta all förhyrning i kommunen. Vi har full förståelse för att man måste anpassa antalet lägenheter till det behov man har och under hösten kommer många att få endera avslag och skall skickas hem eller få asyl och då bli placerade i någon kommun i vårt land.

Detta kan inte handla om pengar vare sig för oss eller er – det måste handla om humanitet.

Vad vi vänder oss emot är de kanske 5-6 familjer som under hösten inte får något besked om sin framtid. Ska de ryckas upp från skola, vänner och invanda rutiner för att placeras i en annan kommun i länet i avvaktan på det beslut som troligen kommer inom ett halvår? Vi tycker inte att barnfamiljer skall behandlas så – det handlar ju bara om några månader.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Detta kan inte handla om pengar vare sig för oss eller er – det måste handla om humanitet. Man tvingar inte barnfamiljer som är mycket oroliga för sin framtid att bryta upp bara för att det blir enklare att ha alla samlade i några geografiska områden. De som har varit här i 1–2 år behöver inte längre någon service från Migrationsverket, de behöver lugn och stabilitet.

Låt barnfamiljerna stanna de få månader som återstår tills deras ärende om asyl får sitt beslut!

För Ånge kommun,

Sten-Ove Danielsson

Kommunalråd

Läs också:

Lyssna på de asylsökande som fått nej – vad har de att berätta?

Jag fick stanna i Sverige efter en lång kamp – här ligger makten i medborgarnas händer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel