Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev till regionpolitikerna: Sommaren ser tuffare ut än på länge – hur löser ni rekryteringen framöver?

Annons
Vårdförbundet flaggar för att sommaren blir riktigt kämpig för arbetande personal då många pass är obesatta, färre tar på sig extra jobb och det är svårare att få tag på stafettpersonal. Bild: Bertil Ericson/TT

Nu stundar sommaren och semestertider inom vården och som tidigare år får Vårdförbundets medlemmar en mycket tung arbetsbelastning. Det är i längden ohållbart av arbetsgivaren att luta sig mot medarbetarnas lojalitet med patienterna och sina kollegor för att vården ska fungera under sommaren. Det sker på bekostnad av arbetsmiljön, med risk för den egna hälsan. Vårdplatserna blir ännu färre under sommaren och det beror inte på att det saknas vårdplatser, utan det är personal med rätt kompetens som fattas.

Sommaren 2018 ser mycket sämre ut än tidigare år, då väldigt många arbetspass är obesatta, färre ”säljer” semesterveckor (vilket är bra då vi alla behöver fyra veckors sammanhängande ledighet på sommaren), färre tar på sig extra arbetspass och det är svårare att få tag på stafettpersonal.

Vårdförbundet är mycket oroade över bemanningssituationen och den dåliga arbetsmiljön som följer med den.

Många har ej fått besked om semestern är beviljad, vilket är ett brott mot kollektivavtalet. Flera enhetschefer har valt att schemalägga sig själva på sina avdelningar på grund av bristen på framför allt sjuksköterskor. Vad ger det för signaler? Avdelningar utan ledarskap under sommaren eller ett ledarskap som vacklar då man omöjligt kan vara både en bra chef och samtidigt vara schemalagd för att täcka där bemanning saknas. Vårdförbundet i Västernorrland är mycket oroade över bemanningssituationen och den dåliga arbetsmiljön som följer med den.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Hur ser ni politiker på kompetensförsörjningen i Region Västernorrland? Vården måste bli bättre på att attrahera och behålla sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Högre lön är den viktigaste faktorn för att rekrytera och behålla den kompetens som behövs. Vad tycker då Region Västernorrland att Vårdförbundets medlemmar är värda i årets lönerevision? Jo, cirka 560 kronor (cirka 2 procent) i snitt per månad. Några av våra medlemsgrupper var prioriterade och fick något mer i lönekuvertet (cirka 3 procent).

Region Västernorrland måste visa hur man ska lösa kompetensförsörjningen och bli en attraktiv arbetsgivare.
Vårdförbundet vill ha klara besked från politikerna i regionen.

Ni måste uppvärdera Vårdförbundets yrkesgrupper, ge oss en bra löneutveckling och kompetensutveckling hela yrkeslivet samt betald specialistutbildning (AST, Akademisk specialistutbildning). Regionen måste öka på antalet AST-platser, vi ligger långt efter övriga Sverige. Hösten 2018 är det endast 18 personer som får gå en betald specialistutbildning och inför 2019 finns inget planerat. Hur tänker ni där? Vad är er plan? Till detta måste vi ha bra arbetsvillkor med minskad helgtjänstgöring, bra scheman med möjlighet till vila och återhämtning samt utökad grundbemanning för att kunna ta hand om korttidsfrånvaro.

Detta skulle leda till att sjukfrånvaron minskar, arbetsmiljön blir bättre, vi får ett stafettoberoende och det gynnar även ekonomin.

Region Västernorrland måste visa hur man ska lösa kompetensförsörjningen och bli en attraktiv arbetsgivare. Regionplanen nämner inte ett ord om våra yrkesgrupper när det gäller rekrytering!

Vårdförbundet Västernorrland vill veta vad vi kan förvänta oss av er politiker i regionen!

Styrelsen Vårdförbundet avd. Västernorrland

Läs också:

Svara oss – på vilket sätt har vi i Ångermanland lika vård som Medelpads patienter?

Sjukvårdspartiet: Hur många liv går förlorade om vi fortsätter som vi alltid har gjort?

► [+] Kirurgen oroad för Sundsvalls sjukhus framtid: "Sundsvall är den pelare som håller uppe länets sjukvård"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons