Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet brev till Sundsvalls kommun angående konstgräs och samhällsengagemang

I en stark kommun behöver man i de flesta fall ta hjälp- och samarbeta kring olika frågor för att nå framgång. Kommunens ekonomiska medel ska räcka till många olika delar av samhället, exempelvis våra barns utbildning, socialtjänst, vård, äldreomsorg och mycket annat. Listan kan göras hur lång som helst och inom kultur & fritid måste kommunen ta annat i beaktning innan man beslutar om att satsa på upprustning av våra fotbollsarenor.

Med detta i åtanke tog Kungsnäs FC ett initiativ till att förhandla pris och ordna transport av en konstgräsmatta till den lilla nystartade fotbollsklubben. Då vi fick klartecken från kommunen om en bra plats att lägga ut mattan på avslutade vi affären och fraktade hem mattan till Sundsvall – utan en krona från kommunens skattemedel. Vi fick fantastisk hjälp av Kungsnäs FC:s huvudsponsor.

Platsen vi fick lägga ut mattan på var Bergsåkers skola, en möjlighet till att vår lilla klubb även skulle kunna vara med och bidra till att eleverna på skolan skulle ges tillfälle att använda mattan i undervisningen och till fritidsaktiviteter. En modern konstgräsmatta som kan nyttjas näst intill obegränsat. Tyvärr gick skolans andra rektor på denna idrottsinriktade skola in, efter att avtalet skickats ut från kommunen och sade att han inte ville att vi skulle lägga konstgräs på denna grusyta, "vill jag ha konstgräs så köper vi det själva". Grusytan står för övrigt oanvänd.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Stadsbyggnadskontoret fattade då beslut om att dra tillbaka avtalet, då "rektorn har mandat att fatta detta beslut".

I nästa skede vände vi oss till Högoms skola. Där ställde sig rektorn väldigt positiv till möjligheten att få en konstgräsmatta till grusplanen och vi ställde åter igen frågan till kommunen. Denna gång fick vi svaret att "det inte är rektorn som har detta mandat" och att vi inte fick lägga konstgräs på skolans idrottsyta, då kommunen "inte vet om man kommer att behöva bygga förskolor eller äldreboende där i framtiden".

Nu har över ett år passerat sedan vi initierade kontakten med kommunen och fick ett avtal ännu har vi inte fått ett svar på om kommunen vill att vi lägger ner detta projekt eller ej.

Av respekt till medborgare som vill åstadkomma något positivt i samhället, som har haft en tilltro till att kommunen skulle se positivt på att en ideell ungdomsförening tog ett initiativ för att skapa någonting bra, vill vi att kommunen ger ett tydligt svar på om vi ska sluta hoppas på att detta kommer att lösa sig, eller ska konstgräs för en miljon kronor bli fjärrvärme och det engagemang vi har lagt ner vara i onödan? Är det dessa signaler ni vill sända till kommunens medborgare?

Vår vision av det samhälle vi vill vara med och bygga upp ligger i linje med den vision Sundsvalls kommuns majoritet säger sig ha kring ungdomsidrott; Att man bland annat vill stimulera en bättre tillgänglighet och närhet till kultur och idrott i hela kommunen. Att föreningarna bidrar både till bättre folkhälsa och är viktiga för det sociala livet. Därför vill styrande politiska majoriteten satsa på att utveckla föreningslivet i Sundsvall, man vill särskilt prioritera aktiviteter för barn och ungdomar.

Vi anser att ett brett utbud av tillgängliga aktivitetsytor är en förutsättning för all idrott, de är en källa till glädje och gemenskap samt främjar motion, hälsa och livskvalité. Kungsnäs FC vill att alla människors möjlighet till motion och idrott tydligt ska finnas med i all samhällsplanering.

Läs också: Krönika: Byråkrati av bästa märke kan släcka vilket brinnande engagemang som helst – även i ungdomsfotboll

Idrottsrörelsen är en av de främsta aktörerna i samhället som motverkar att ungdomar hamnar i kriminalitet, gängbildningar och våldsbejakande extremistgrupper i framtiden. Därför känner vi en stor frustration över att Sundsvalls kommun inte främjar och samverkar med en ideell ungdomsförening som vill skapa något positivt för våra ungdomar – vår framtid. Tyvärr sänder ni som handlägger detta ärende tydliga signaler till oss; att ni inte vill ha något samhällsengagemang.

Sedan flertalet år har Selånger FK en nyttjanderätt på Bergsåkers skolas fotbollsplan, en yta som är så nödvändig för dem, att man har sagt nej då vi har frågat om vi har kunnat hyra tider av dem. Stöde IF bedriver sin ungdomsverksamhet på Slättåbygdens förskolas ytor. Mark som ägs av kommunen och dagtid används av skolan. Finns det någon objektiv anledning till att Kungsnäs FC inte skulle få möjligheten att utveckla ytan på en skola i vårt närområde?

Läs också: Högom är ungdomsklubbens sista hopp – annars går miljonprojektet upp i rök

Vi möter en samlad uppfattning från Fotbollsmedelpad, de klubbar vi träffar på förstår inte varför kommunen agerar som den gör. Ska man behöva kämpa mot kommunen för att försöka åstadkomma något bra i samhället?

Att kommunen "kanske" i framtiden kommer att bygga äldreboende eller förskolor på Högoms grusplan och att vi därför inte kan få lägga konstgräs och bedriva ungdomsfotboll där är för oss ett respektlöst svar. Vi har sagt att vi flyttar på mattan den dagen kommunen eventuellt ska bygga på platsen.

Ge oss ett svar på om ni vill att vi ska släppa engagemanget.

Spelare, ledare och föräldrar i Kungsnäs FC

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel