Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet brev till Trafikverket: Inse Norrlands stora värde

Först tog ni bort att vi kunde få köra gratis över bron, trots att ni hade skrivit under ett avtal med Sundsvalls kommun om att detta skulle gälla.

Det blev ingen värme i körbanan, trots att vi trafikanter ville detta. Det hade kunnat ordnas på ett lätt sätt – det går ju en fjärrvärmeledning från Korsta in i bron så det var ju bara att koppla på för att göra brobanan varm och go för oss som trafikerar den. Det kan ju bli mycket halt på bron på grund av att det kommer fuktig luft från Ortviken som blåser in över bron, men även på grund av vattnet som kommer underifrån.

Eftersom vi fick betala för att åka över bron, kunde ni väl ha tagit av dessa medel till att göra så att vi inte behöver halka på bron.

Nästa fel som ni medverkade till, var att inte beställa plåtarna målade för att skydda dessa mot rost. De kom omålade till Söråker, sedan monterade ni plåtarna på bron utan att behandla dem.

Nu kommer nästa fantastiska beslut för att hindra rosten att angripa plåtarna så skall Trafikverket lägga el. Men har ni frågat fiskarna som simmar mellan Ljungan och Selångersån vad de tycker om detta? Det finns säkert andra sätt att skydda plåtarna från att angripas av rost. Ett sätt är att bygga in dessa plåtar. Jag tycker att ni skall använda alla sätt utom el för att skydda plåtarna mot rost. Bron ska ju finnas i minst i 100 år.

Om ni ska lägga in el under bron kommer jag att vända mig till Naturvårdsverket och EU och höra om ni får göra på detta sätt.

De som bestämmer verkar inte veta att vi bor i Norrland (alldeles söder om polcirkeln och inte i Tyskland). Obs: det kan bli nedåt minus 30 grader här.

Nu måste Trafikverket göra rätt för att behandla rosten på de berömda plåtarna – bygg in dessa är ett krav från oss i Sundsvall.

Vi här uppe har väntat i minst 30 år på att få järnvägen i Sundsvall nedgrävd, och dubbelspår från Sundsvall till Gävle. Alnöbron är över 50 år och dålig med små cykelbanor. Det vore tacksamt om Trafikverket kunde klara dessa tre önskemål inom en 30-årsperiod.

Nu är det på tiden att den nya chefen för Trafikverket tar sina småpåvar i örat och påminner dem om att de måste tänka på att vi här uppe i Norrland finns.

Staten erhöll två miljarder av EU till vägar och järnvägar, och dessa medel använde den borgerliga regeringen till södra Sverige. Om vi ser varifrån Trafikverket får mest pengar så vi är det från Norrland – vi har vattenkraft, skogar och gruvnäringen.

Det vore tacksamt om jag kunde få ett svar på min skrivelse.

Kjell Jakobsson, Alnö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel