Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppnade ett kontor för de kontorslösa: "Har saknat en sådan här samlingsplats"

Kontor och kafé i kombination har länge funnits i storstäderna. Nu har Sundsvall fått ett eget "coffice" där kontorslösa kan ta plats.
– Det är alla möjliga som sitter här, vi har allt från vissångerskor till IT-konsulter, säger ägaren Anna Frisk.

För många företagare har tekniken gjort det möjligt att vara flexibla med var de väljer att arbeta. Hemma eller på ett kafé – trådlösa nätverk och laptops gör det möjligt att arbeta där det passar för stunden. Det här är något som Anna Frisk märkte när hon själv blev egenföretagare och planerna på ett coffice började växa fram.

– Vi blir fler och fler företagare som vill göra sin grej och värderar sin frihet. Man kan sin grej och vill vara egen och hyr ut sig i stället för att vara anställd, säger hon.

Ett coffice är ett kombinerat kontor och kafé och för några veckor sedan öppnade Anna Frisk Stair Coffice på Sjögatan tillsammans med Alexandra Holmlund.

– Jag tycker att vi har fått ett fantastiskt fint mottagande. Jag tror att man har saknat en sådan här samlingsplats.

Förutom att vara ett kafé med trådlöst nätverk kan man hyra in sig på kontorsplatser eller hyra mötesrum i källarplanet. Arbetsplatserna hyrs ut månadsvis på halvtid och vid det stora bordet i arbetsrummet ryms företagare från många olika branscher.

Mikael Bergvall är IT-konsult i sitt bolag NEI Holding och är en av dem som väljer att hyra en plats.

– Det senaste året har jag jobbat på distans hemifrån och nu när det här öppnade tyckte jag att det passade bra, det blir lite mer socialt än att sitta hemma. Jag kommer nog att sitta här några gånger i veckan, det är bra att få träffa fler småföretagare så här och knyta nya kontakter.

Just den sociala biten tror Anna Frisk är en viktig orsak till varför ett coffice kan vara ett bra alternativ för småföretagare.

– Det är alla möjliga som sitter här, vi har allt från vissångerskor till IT-konsulter. Det är ju det också som gör att det blir så kul, att man skapar roliga möten. Man kan hjälpa varandra och hitta nya kunder, jag tycker redan att vi sett att det byts visitkort och att man kan sälja lite till varandra.

Förhoppningen är att det i framtiden ska gå att utöka verksamheten och finnas på fler platser än Sundsvall.

– Vi vill ju gärna utveckla det här och dimpa ner i fler städer, så är det. Jag tror att Umeå skulle må bra av det till exempel. Vi får se var vi hittar någon bra partner, säger Anna Frisk.