Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppnar boende för flyktingbarn

Just nu bor två ungdomar i Hamsta gård, ett nytt hem för ensamkommande flyktingbarn. Företaget CarMa Care AB ligger bakom och föreståndaren är en före detta S-politiker i Östersund.

– Vi kom igång i mellandagarna redan och är helt nystartade, säger Per Håkansson, föreståndare Hamsta Gård CarMa Care AB medan han visar runt i den fyravåningar stora byggnaden, som förr varit både hem för äldre och tills nyligen, ett vandrarhem.

I dagsläget bor här två killar i 16-årsåldern från Afghanistan. Fem personer har anställts av det Härnösandsbaserade nystartade företaget och fler anställningar är på gång, annonser ligger ute. Upp till 20 ungdomar i åldrarna 13 till 18 år, har företaget tillstånd att husera, men i framtiden kan det bli ännu fler, tror Per Håkansson.

– Sverige har stort tryck i dag och det kommer att fortsätta att vara så en överskådlig tid framöver. Mitt första uppdrag här är att få fler placeringar och göra oss kända bland socialkontor och kommuner, inte minst i Västernorrland, säger han.

På två av de fyra våningarna ska ungdomarna bo, på den översta ska konferenser och personalutrymmen finnas. Alla inventarier fick de ärva av vandrarhemmet vid försäljningen och nu pågår ett omfattande renoveringsarbete. Per Håkansson tackade ja till jobbet bland annat för att fastigheten inte liknar en institution.

– Vi har möjligheter att skapa olika miljöer. Det kan handla om pingisbord, träningsrum eller rum där man kan dreja, säger han.

Däremot så har företaget inte tillstånd att ta hand om flyktingungdomar med missbruks-, vålds- eller andra typer av sociala problem.

– Vårt uppdrag är att socialisera ungdomarna in i det svenska samhället och det görs främst genom utbildning, säger Per Håkansson.

Per Håkansson bor i Östersund, är före detta kommunpolitiker för Socialdemokraterna men har i och med arbetet på Hamsta gård avsagt sig alla sina uppdrag. Han har bakgrund som socionom och har arbetat många år inom Statens Institutionsstyrelse, SIS, och på HVB-hem.

Hur kan medborgarna veta att ni är ett seriöst företag?

– Vi är absolut seriösa och vi har krav på den personalgrupp som vi anställer. Vi vill vara en god verksamhet som satsar vinsten tillbaka till verksamheten.