Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppnar för öringen i Njurunda

Det planerade dubbelspåret med mötesstation söder om Sundsvall kan ge öringen och andra fiskar en nystart i Stångån. Om allt går som planerat ska ån restaureras till ursprungligt skick. Detta genom att riva Stångåns kraftverk, samt möjligen andra dammar längs ån.

– Vi måste först avvakta om den nya järnvägsplanen vinner laga kraft, säger Andreaz Strömgren, miljödirektör Sundsvalls kommun. Då har Trafikverket lagstöd för att köpa in Stångåns vattenkraftverk.

Kraftverket står i vägen för den planerade järnvägslinjen. Kraftverket står också i vägen för den havsvandrande öringen. Vissa tider under hösten går det att se hur fisken står nedanför kraftverket och inte kan ta sig vidare.

När inlösningen av kraftverket är gjord måste kommunen ta kontakt med markägare som äger andra dammar längs ån. Det är dock en process som Andreaz Strömgren ser positivt på. En som verkligen ser positivt och har stora förhoppningar på satsningen är Ronnie Nordström, biolog Sundsvalls kommun.

– Redan för 15 år sedan föreslog jag en restaurering av Stångån, säger han om betonar att det inte bara handlar om öring.

– Det skapar vandringsmöjligheter för nejonöga och ål. Dessutom kommer den biologiska mångfalden efter ån att påverkas både när det gäller växter och fågelliv.

Stångån ses som ett viktigt biflöde till Ljungan där det satsas på naturligt reproducerad lax. Här räknar man med att Stångån kommer att få en stor betydelse för öringens reproduktion.

Förutom att dammar ska rivas kommer botten att restaureras för att skapa lekmöjligheter. Redan i dag vet man att öringen leker nedanför kraftdammen och även i en bäck som rinner upp i närheten av kraftverket.

– En undersökning i bäcken för någon månad sedan visade att det fanns både lax- och öringsyngel.

En tanke är att placera ut öringsrom på olika platser i Stångån. Laxfiskar söker sig tillbaka till det vattnet där man är född. Ån skulle kunna bli en bra lekkammare för framförallt öringen.

Ekonomin ska klaras genom att Trafikverket tar på sig kostnaden för rivningen av kraftverket. Men även återställanden av ån som kraftverket påverkat. Sedan räknar Andreaz Strömgren med pengar från statliga fiskevårdsmedel.

– Vi kommer också att vända oss till EU, säger han. Det här är en del i ett större program för andra fiskevårdande återgärder vi vill genomföra i Ljungan.