Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppnar sitt hem på julafton för de som är ensamma

Alla barn förtjänar en jul och ingen ska behöva sitta ensam – ja så tänkte Therese Dahl.
Nu öppnar hon sitt hem och söker någon som vill fira jul hos henne.
– Det är så sorgligt att folk ska behöva sitta själv på julen, säger hon.

För någon vecka sedan satt Therese Dahl och tänkte på alla människor som inte har någon att fira jul med. Och på föräldrar som kanske inte har råd att ordna något julfirande för sina barn. Då slog tanken henne – hon skulle försöka få tag i någon som faller under dessa kategorier och som vill fira jul hemma hos henne.

– Jag förde fram iden till min sambo och väntade mig ett "nej" eller i alla fall ett "varför". Men han sa bara "ja, kör", så då gjorde jag det!

Therese lade sedan ut en efterlysning på köp- och säljsajten Citiboard men när vi träffar henne har hon ännu inte fått någon som visat intresse.

– Jag är inte från Sundsvall och har därför inget direkt kontaktnät här som kan hjälpa, säger hon och fortsätter:

– Vi vill ju få napp. Men jag har inte vetat vart jag ska vända mig för att nå ut.

För ett par år sedan var Therese själv i ett knepigt ekonomiskt läge då hon precis kommit ur en skilsmässa och skulle finansiera en jul för sina tre barn. För henne löste det sig genom att barnen kunde vara hos sin farmor.

– Utan farmor vet jag inte vad jag hade gjort. Alla barn förtjänar att få en fin jul, säger hon.

– Vi har ju en julgran, ett hem och massor av mat som säkert ändå skulle ha blivit över. Så i stället för att äta julbord i en veckas tid efteråt är det väl toppen att någon får komma och äta med oss.

I dag består hennes familj av hennes tre egna barn, sambo och hans två barn. Cecilia som är Therese äldsta barn ser fram emot julen, även om det är pirrigt att någon okänd kanske kommer och hälsar på.

– Det ska bli kul, ingen ska behöva vara själv på julen. Men jag kommer nog vara väldigt blyg och nervös, säger Cecilia.

– Ja, men du brukar inte vara så blyg så det släpper nog lika snabbt, fyller mamma Therese i och skrattar.

Hur känns det inför julafton om att någon kanske dyker upp?

– Vi håller tummarna! Jag har gjort det jag kan nu genom att sträcka ut en hand. Det vore fantastiskt om någon vill komma, säger hon.