Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen kränker kvinnor inom politiken

50/50 på ett papper är ingen garanti för jämlikhet. Begreppet är en värdering och absolut jämlikhet kan aldrig uppnås så länge vi ställer män och kvinnor mot varandra som grupper. Istället bör vi se till varje enskild individ. Debatten om könsfördelningen hos den nya majoriteten i kommunpolitiken i Sundsvall har spårat ur och fokuserar på helt fel saker skriver Elin Nilsson, kommunfullmäktigeledamot för Moderaterna.

Sundsvall har i och med det historiska maktskiftet i kommunen genomgått en stor och drastisk förändring. De senaste månaderna har varit omvälvande både för den gamla och den nya majoriteten och även för kommunens invånare. Debatterna i kommunfullmäktige har som det kunde väntas vid många tillfällen spårat ur sedan maktskiftet då allting har gått mycket fort. Många företrädare hos oppositionen har haft svårt att finna sig i situationen som nu har uppstått. Jag ser fram emot att se en stark opposition som bedriver en värdig oppositionspolitik som dessvärre hittills lyst med sin frånvaro.

Debatten har till stora delar handlat om koalitionens könsfördelning på de olika posterna. Det faktum att 87 pdrocemnt av våra främsta företrädare i kommunen är män har retat Socialdemokraterna och Vänsterpartiet rejält. De förespråkar istället något som de kallar för "varannan damernas".

Jag brukar sällan tala om mig själv som kvinna då jag främst anser mig själv vara en människa och en individ. Jag måste dock säga att när jag hör oppositionen tala om sin bild av jämställdhet så är det just i avseendet att vara kvinna som jag känner mig kränkt.

Jag är sedan valet i september ny i kommunpolitiken. Det är min fulla övertygelse att mitt parti har nominerat mig till mina politiska uppdrag med anledning av att de finner mig kompetent och engagerad inom mina områden och inte för att jag är kvinna. Den nya majoriteten har jobbat hårt för att se till att de rätta personerna hamnar på de rätta platserna. Det finns ingen anledning att i efterhand gå in och ändra i sammansättningen med anledning av att könsfördelningen ska bli jämn.

En framtvingad 50/50-nivå på papper kan rimligtvis inte vara viktigare än att ha de bästa företrädarna. Jag ser ett kvoteringssytem som en kränkning mot alla kvinnor inom politiken då det säger att vi inte är kompetenta nog att klara oss utan ett system som hjälper oss till våra positioner.

Kollektivism kan inte bekämpas med ytterligare kollektivism och så länge vi delar in människor i grupper så kommer vi aldrig att uppnå jämlikhet. Varken i samhället i stort eller inom kommunpolitiken. Ingen ska få behöva kliva tillbaka på grund av sitt kön men ingen ska heller få kliva fram på grund av detsamma.

Jag hoppas att oppositionen kommer att komma till insikt i att vi inte har hållt tillbaka någon på grund av kön, att vi har en positiv människosyn och litar på människors egna förmåga och vilja, och att vi har koncentrerat oss på att sätta ihop ett starkt lag för att bedriva kommunpolitik i den här mandatperioden. Jag hoppas även att de för att i framtiden kunna bedriva en värdig oppositionspolitik istället lägger fokus på sina egna företrädare.

Elin Nilsson

Ledamot i Sundsvalls kommunfullmäktige och Barn- och utbildningsnämnden för Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel