Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen oroad när gymnasiet tvingas banta

Oppositionen oroas när barn- och utbildningsnämnden måste spara kring 18 miljoner kronor enligt en prognos.
Och det är gymnasiet som tvingas anpassa sin kostym.

Annons

Vid barn- och utbildningsnämndens månadsrapport för mars månad avslöjades ett prognostiserat underskott på 18 miljoner kronor. Oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) menar att debatten om den kommunala ekonomin fokuserar mycket på socialnämndens stora minus på 125 miljoner och att besparingarna inom skolan lätt kommer i skymundan.

– Men menar vi allvar med visionen att vi ska skapa Sveriges bästa skola då sänder det här fel signaler att man använder skolan som en budgetregulator, säger Jörgen Berglund.

Och själv känner han en stor oro när skolan nu ska spara kring 18 miljoner kronor.

– Det här kommer att drabba barn och unga, säger Berglund.

Han tror också att risken är stor att man fattar förhastade beslut.

– Det blir lätt panikåtgärder där man ställer in fortbildningar för lärare, inför inköpsstop och annat, säger Berglund.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiro tycker att kritiken från oppositionen klingar falskt.

– Kritiken är inte trovärdig. Det är som om man plötsligt vaknat till, som om det är ett nytt blad i slutet på en bok. Det här handlar om att vi har ärvt en situation där kommunen har en svag ekonomi, säger Joâo Pinheiro.

Men även han känner en stor oro för utvecklingen inom skolan i Sundsvall.

– Vi behöver jobba hårt för vi ser att vi får fler elever som inte klara målen och det är oroande. Det dras isär bland eleverna där de som klarar sig bäst klarar sig ännu bättre, medan de som inte klarar sig blir fler. Där har vi en stor utmaning, säger Pinheiro.

Han pekar på att det är i gymnasieskolan där besparingarna planeras. Kommunen har dragit igång en utredning där Björn Swedén, rektor vid Åkersvik, ska ta fram förslag på hur man ska anpassa gymnasieprogrammen i Sundsvall. En lägesbeskrivning ska redovisas i nämndens junimöte och sedan kommer ett mer konkret förslag att presenteras till hösten.

Kommer Sundsvall att få färre gymnasieprogram?

– Det är inte självklart att alla programmen i Sundsvall kommer att vara kvar med de dimensioner som vi har i dag. Jag tror att runt hörnet kommer kommunerna i regionen att behöva samverka mer. En utbildning som ges i fyra kommuner kanske bara kommer att ges i en eller två i framtiden, säger Swedén.

Är gymnasieskolan överdimensionerad i Sundsvall?

– Det finns cirka 2 000 gymnasieplatser och knappt 900 elever. Sen får man tänka själv, säger Swedén.