Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen säger nej till Sollefteå sjukhus

Ifrågasättandet av Sollefteå sjukhus finns inom nästan alla politiska partier i Sundsvall.
På ST:s fråga om länet har råd med Sollefteå sjukhus som ett fullvärdigt akutsjukhus är svaret nej bland ungefär hälften av ledamöterna i kommunfullmäktige i Sundsvall.
Och främst oppositionen säger nej.

Sollefteå sjukhus är en icke-fråga i landstingspolitiken där bara Sverigedemokraterna öppet torgför en avveckling av akutsjukhuset i Ådalen.

Sundsvallspolitikern Elin Nilsson (M) väckte därför en het debatt när hon öppet vågade föreslå att Sollefteå sjukhus borde läggas ner.

– Jag tycker inte att vi ska ha tre akutsjukhus i länet. Vi är så få i länet och om man tittar på Jämtland så har de bara ett sjukhus, säger Nilsson.

Utspelet skapade en storm av näthat och Elin Nilsson polisanmälde dödshot och kränkningar, men det kom även interna krav från Sollefteå på att hon skulle uteslutas ur partiet.

I en debattartikel skrev senare vänsterpartisterna Christiane Rüdiger och Elisabet Finné att det är "vår bedömning att vi inte har råd med tre akutsjukhus, något som måste kunna sägas utan hot om våld".

ST har frågat samtliga 81 ledamöter/ersättare i Sundsvalls kommunfullmäktige om länet har råd med Sollefteå sjukhus som ett fullvärdigt akutsjukhus och svaren skär som en stilett genom partierna.

En knapp tredjedel av politikerna kan inte – eller vill inte – svara.

En tredjedel tycker att länet inte har råd med Sollefteå sjukhus.

Och en dryg tredjedel – de flesta socialdemokrater – tycker att Ådalen ska få behålla sina två akutsjukhus.

– Vi måste prioritera vad vi ska göra. Om man ser till befolkningsmängd så var ju sjukhuset i Sollefteå en gång byggt för regementets skull, men det finns ju inget regemente kvar där. Jag tror att i nuvarande situation har vi inte råd med tre fullgoda akutsjukhus i länet, säger Patrik Gustavsson (M), ledamot i fullmäktige.

Kristdemokraterna säger också nej.

– Min personliga åsikt är nej. Det är ett så litet befolkningsunderlag i länet, vilket gör att det inte är möjligt. Eftersom förlossningen kan stänga i Sollefteå under delar av sommaren borde man kunna stänga även under resten av året, säger Miriam Monsell (KD), ersättare i fullmäktige.

Fyra folkpartister säger också njet.

– Jag kan inte se att vi kan ha tre fullvärdiga akutsjukhus i länet, men det innebär inte att man inte ska ha en fullvärdig sjukvård i Sollefteå, säger Stefan Falk (FP), ledamot i fullmäktige.

Bland Socialdemokraterna är däremot stödet ganska starkt för Sollefteå sjukhus där 21 av 38 ledamöter svarar ja. Fyra säger nej och 13 vill eller vågar inte svara.

– Det är naturligtvis inte så lätt att svara på den här frågan, men för närvarande tycker jag inte man ska ändra på någonting. Det är så klart att man behöver sjukvård även i Sollefteå, säger Lars-Åke Andersson (S), ledamot i fullmäktige.