Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionsråd i Sollefteå uppmanar till Sundsvallsbojkott – på alla plan: "Gå inte och titta på GIF Sundsvall"

En total bojkott av Sundsvall. Det är politikern Bengt Sörlins (M) förslag till Sollefteå och Kramforsborna.
– Samma politiker som nu utarmar sjukvården kommer att få ta hand om den regionala utvecklingen, det gör mig väldigt orolig, säger han.

Annons

Bengt Sörlin är oppositionsråd i Sollefteå men också ledamot i landstingsfullmäktige. Han tycker att Sundsvall, i kraft av sin majoritet, försöker ta åt sig allt mer av det gemensamma.

– Jag tror att man vill stärka Sundsvall så att man kan mäta sig med Umeå vid en kommande regionbildning, säger han.

Läs också: Ådalen rustar för ny manifestation

Enligt Sörlin får det till följd att i första hand inlandet avlövas. Nu vill han slå tillbaka. Sörlin manar till en allmän bojkott av Sundsvall. I första hand handeln.

– Varför ska man åka till Birsta när man nu kan åka först till Örnsköldsvik och sedan till Umeå, frågar han sig.

– I första hand vill jag att man handlar lokalt. Men när inte det går, eller om man vill gör en utflykt någon gång, så bör man söka sig till Umeå i stället för till Sundsvall. Mejla gärna Bauhaus och förklara att ni åker till Umeå den här gången och skicka en kopia till en Sundsvallpolitiker.

Läs också: Hot mot Sollefteå akutsjukhus

Enligt Sörlin så bryr sig de stora handelsdrakarna i Sundsvall inte om varifrån kunderna kommer.

– Om Jula eller Bauhaus märker att omsättningen sjunker så kanske de kan övertala politikerna att satsa mer på inlandet också. Jag vet att handeln utövar stora påtryckningar på politikerna. Och de här kedjorna är inte trogna Sundsvall. Om det inte går bra så flyttar de, säger han.

Bengt Sörlin vill gå längre än så. Deltar man i en innebandycup i Sundsvall så kanske man kan samarbeta med Umeå i stället. Gå inte och titta på Gif Sundsvall i fotboll med mera, det finns numera allsvensk fotboll i Östersund. Ska man köpa en tjänst som inte finns lokalt så titta norrut i stället för söderut. Själv är han aktiv i en lokal dansklubb som samarbetat mycket med Sundsvall. Men han poängterar att det går lika bra att etablera det samarbetet med dansföreningar i Umeå.

Ledare: Susanne Sjöstedt: "Bojkotta Sundsvallshandeln för att rädda Sollefteå?"

Vad gäller sjukvården så föreslår han samma sak.

– Vi har ett fritt vårdval. Man kan begära att få en remis till Umeå istället för Sundsvall. Men då får man bekosta resa och uppehälle själv, säger han.

Det bor ungefär 46 000 personer i det område som i dag utgör upptagningsområde för Sollefteå sjukhus. Enligt Bengt Sörlin kan så många människor påverka mycket och faktiskt se till att det blir en effekt.

– Det är ju inte så att det kommer några Sundsvallbor hit till oss för att handla, vi har ingenting att förlora och i dag, med alla möjligheter på sociala medier, borde man kunna hitta något system för en bojkott, säger han.