Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionsrådet i Sollefteå vill stärka försvaret: "Västernorrland är en vit fläck på försvarets karta"

Artikel 1 av 1
Försvarsetablering i Sollefteå kommun
Visa alla artiklar

Under Centerpartiets distriktsstämma på lördagen lyfte Johan Andersson (C), distriktsstyrelseledamot och oppositionsråd i Sollefteå, frågan om försvarsetableringar i länet.
– Västernorrland är en vit fläck på försvarets karta, nu har vi äntligen chansen att ändra på det, säger Johan Andersson (C), i ett pressmeddelande.

På lördagens distriktsstämma sa Johan Andersson bland annat:

– Det finns många starka skäl som talar för en militär etablering i Västernorrland, vi är inte minst strategiskt belägen mellan Norges kust och Östersjöområdet och Baltikum. Centerpartiet har den senaste tiden tagit en rad initiativ i försvarsfrågan. Vi har bjudit nationella försvarspolitiker till Sollefteås övningsfält och vi driver på i den nationella politiken för ett starkare försvar som finns i hela landet.

Han lyfter även upp MSB på Sandö som en verksamhet som har en betydande roll för att kunna upprätthålla en vardagsberedskap och god krisberedskap.

– Västernorrland är en vit fläck på försvarets karta, nu har vi äntligen chansen att ändra på detta. Det är av största vikt att vi tar vara på denna chans och lyfter våra erbjudanden och vad vi kan bidra med till försvarsmakten, säger Johan Andersson.

I uttalandet säger han att i samband med att världen omkring oss blir allt oroligare har även uppbyggnaden av ett civilt försvar och totalförsvaret åter blivit viktigt.

Uttalandet antogs enhälligt av distriktsstämman som i år hölls på Höga Kusten Hotellet på Hornöberget i Kramfors kommun.

– Jag välkomnar uttalandet och hoppas att vi ser en bred uppslutning bakom Centerpartiet i försvarsfrågan i länet. Vi måste visa på alla fördelar det finns i våra bygder för framtida försvarsetableringar, säger riksdagsledamot Emil Källström (C), i pressmeddelandet.

Även Johan Andersson är nöjd med mottagandet på distriktsstämman.

– Det känns jättebra att hela centerrörelsen i länet så tydligt tar ställning för försvarsetableringar i Västernorrland. I Sollefteå har vi unika förutsättningar för en återetablering och detta tillsammans med en lång tradition av försvarets närvaro bör göra att vi ligger i framkant för en nyetablering, säger Johan Andersson.