Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orädda älgar härjar på Alnö

På Alnö njuter två älgar av trädgårdarnas växter under vintern. Anders Öberg och hans 2,5-åriga son Arvid blev det en ordentlig överraskning att få se dem på bara några meters håll hemma på gården.

Anders och Arvid hade varit ute och åkt pulka, de stannade för att kolla postlådan på Maskinistvägen när Arvid bara skrek rätt ut:

Wow pappa. Kolla! Rådjur!

När jag tittade upp blev jag livrädd. Jag har aldrig sett en älg så nära. Vi tittade en älg rätt i ögonen på fyra meters håll.

Då Anders berättade för Arvid att det var älgar blev sonen ännu lyckligare. Anders fick förklara att de skulle gå försiktigt därifrån så att älgarna inte blev rädda, för då kunde de bli arga.

När vi kommit på 15 meters håll stannade vi och tittade på dem i fem minuter.

Far och son gick sedan in och tittade på när djuren åt bären från en aronia och tog bitar av den finska pilen. Så gick de ut på altanen och fotade älgarna därifrån. Men sedan tyckte Anders att den ena älgen gick lite för hårt åt en finsk pil.

Så jag skrek, hojtade och stampade rejält. Älgarna reagerade inte. Något är galet när de inte blir rädda för oss, de är inte ett dugg skygga.

Fast båda jag och Arvid tycker att det är fantastiska djur.

Det har funnits spår av älgarna i området sedan snön kom, men det är först nu som de blivit synliga dagtid i trädgårdarna i de centrala delarna på Alnö, även om älgar i trädgården är vardagsmat för de mer lantligt belägna hushållen på den älgrika ön.