Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orange kuvert med en mörk baksida

I dagarna får 126 604 personer i Västernorrland det orange kuvertet med en prognos om framtida pension. Kuverten har en mörk baksida som få känner till. De statliga AP-fonderna – som ansvarar för mer än 1500 miljarder av svenska folkets pensionspengar – investerar i en rad företag som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändringar. AP-fonderna måste få ett nytt regelverk.

Respekt för mänskliga rättigheter och miljö borde vara en självklarhet när statliga myndigheter investerar våra pengar. Men så är det inte i dag. I juni 2016 kritiserade FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter Sverige för bristande kontroll av AP-fondernas investeringar.

Läs också: Pensionärerna byggde välfärdssystemet – nu ger vi dem en trygg ålderdom

De senaste tio åren har AP-fonderna dubblerat sina innehav i bolag med starka kopplingar till kärnvapentillverkning. Fonderna har också investeringar i flera kontroversiella gruvbolag som förorenat vattendrag, och gjort sig skyldiga till kränkningar av urfolks rättigheter och trakasserier och våld mot människorättsförsvarare. Genom AP-fonderna äger svenska pensionssparare fossila reserver som motsvarar potentiella utsläpp tio gånger större än hela Sveriges årliga koldioxidutsläpp.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

En viktig orsak till att det ser ut så här är att AP-fonderna styrs av ett förlegat regelverk. Ansvaret för att få till regler som garanterar schyssta pensioner ligger hos regeringen och hos pensionsgruppen i riksdagen som består av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna. I juni 2015 presenterade regeringen ett förslag på nya regler, som innehöll flera förbättringar. Men förslaget stoppades på grund av oenighet om andra frågor och har nu legat på is i över ett år.

Läs också: Höj pensionärers livskvalité genom högre pension

Regeringen och riksdagens pensionsgrupp måste se till att AP-fonderna så snart som möjligt får nya regler som garanterar att de investerar våra pengar i enlighet med Sveriges internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter, miljö och klimat. Det enorma kapital som AP-fonderna sitter på måste också – samtidigt som det säkrar våra framtida pensioner – användas för att främja en socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Vi är många som kräver en förändring. På www.schysstapensioner.nu kan du vara med och sätta press på våra politiker.

Annelie Andersson

Talesperson investerings- och företagsansvar, Latinamerikagrupperna

Jonas Bane

Talesperson, Klimataktion

Gabi Björsson

Generalsekreterare, Afrikagrupperna

Julia Finér

Talesperson, Emmaus Stockholm

Olle Hedstrand

Aktiv, Fossil free-kampanjen divestera AP-fonderna

Rebecka Jalvemyr

Kanslichef, FIAN Sverige

Anna Lindenfors

Generalsekreterare, Amnesty Sverige

Josefin Lind

Generalsekreterare, Svenska läkare mot kärnvapen

Lisa Sjöblom

Generalsekreterare, Forum syd

Lotta Sjöström Becker

Generalsekreterare, Kristna fredsrörelsen

Annika Skogar

Ordförande Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF

Andrea Söderblom-Tay

Ordförande, Jordens vänner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel