Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orättvis kritik mot SVT:s matlagningsprogram Vegorätt

Annons

Nyligen hade SVT:s växtbaserade matlagningsprogram Vegorätt premiär. Flera stora tidningar sågade matlagningsprogrammet med de vackra miljöbilderna och den glada hälsoinriktningen. Men när tittare bjöds in att chatta med programledarna efter premiären framfördes främst hyllningar. Det finns vetenskapligt stöd för att växtbaserad mat är både miljövänligt och hälsosamt och det är därför högst rimligt av Vegorätts produktionsteam att understryka det med programmets estetik.

Det är sant att Vegorätt präglas av många soliga och förskönade miljöbilder. Programledarna Elenore Bendel Zahn och Karoline Jönsson tvättar exempelvis barfota sötpotatis vid en välmående och behaglig havsstrand. Men miljöklippet är berättigat eftersom växtbaserad mat kraftigt gynnar havsmiljön. Havsmiljöinstitutets nya rapport, ”Samhällsfenomen och åtgärder mot övergödning av havsmiljön”, visar varför köttkonsumtion är en viktig orsak till övergödningen av haven. Det beror på utsläpp av näringsämnena kväve och fosfor. Det leder till ökade växtplanktonmängder, algblomningar och syrebrist i djupvattnet vilket gör att stora områden ödeläggs då bottendjur och fiskar försvinner.

Vegorätt beskylls även för att vara mycket hälsoinriktat. Det stämmer visserligen. Men det vore huvudlöst att inte poängtera den stora hälsofördelen med en vegetabilisk kost. Efter att ha granskat över 800 rapporter har WHO:s internationella cancerforskningsinstitut IARC kommit fram till att processat kött klassas som säkert cancerframkallande, medan rött kött klassas som cancerframkallande med ungefär samma sannolikhet som akrylamid, UV-strålning och eldrök, vilket innebär mycket hög sannolikhet. WHO uppmanar därför kraftfullt till en ökad konsumtion av vegetabilier för folkhälsans skull.

Kritiken mot Vegorätt är obefogad eftersom växtbaserad mat verkligen har stora miljö- och hälsofördelar som bör framhävas. Vårt råd till SVT är därför: Räds inte för att göra många fler inspirerande, seriösa och underhållande vegetariska matlagningsprogram.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel