Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordförande regionstyrelser: Offentlig sektor måste få testa nya sätt att utveckla verksamheten – okynnesöverklagan kostar stora pengar

Hälso- och sjukvården är i Sverige omgärdad av en omfattande lagstiftning. Verksamheten finansieras i huvudsak av offentliga medel och utförs också i huvudsak av offentliga utförare.

När initiativ tas till att utveckla hälso- och sjukvården genom att identifiera möjligheten till gemensamma lösningar så slår olika andra aktörer tillbaka genom att rida på olika lagstiftningar som inte gynnar initiativkraft och förmåga att hitta nya lösningar.

När samtliga landsting/regioner i landet går samman för att via ett nytt bolag upphandla ambulansflygplan på ett för vården fördelaktigt sätt kan enskilda aktörer, som inte ens bemödat sig att delta i upphandlingen, överklaga och få Förvaltningsdomstolen med sig och upphandlingen avbryts och måste tas om på nytt.

Det måste vara möjligt för offentlig sektor att få pröva nya sätt att utveckla verksamheten utan att vem som helst har möjlighet att överklaga initiativen. Okynnesöverklagan kostar samhället, och skattebetalarna, stora pengar i utdragna processer, och i försenade eller uteblivna förbättringar av verksamheten.

Erik Lövgren (S), ordförande i regionstyrelsen, Region Västernorrland

Glenn Berggård (V), ordförande i regionstyrelsen, Region Norrbotten

Ann-Marie Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen, Region Jämtland Härjedalen

Peter Olofsson (S), ordförande i landstingsstyrelsen, Landstinget i Västerbotten

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel