Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordnar fotbollscup över alla gränser

Det finns många sätt att jobba med och bidra till integration. Ett av dem hoppas Fränstabon Håkan Moberg ska vara den runda vägen – fotboll.

Annons

Det är genom sitt arbete som boendehandledare på Vitalia i Ånge och Fränsta, och den kontakt Håkan Moberg där har fått med ensamkommande flyktingbarn, som tanken på en gränsbrytande fotbollsturnering har vuxit fram.

– Det är många av de här ungdomarna som tycker det är roligt att spela fotboll och som sagt att de gärna skulle vilja ordna en turnering, förklarar Håkan Moberg.

Och för ett par veckor sedan sattes bollen i rullning.

Fränsta IK kontaktades och gick med på att stå som hallhyrare. En lagefterlysning lades därefter ut på Facebook där man bjöd in till en turnering med syfte att dels ha roligt kring fotbollen, men också att bidra till att öka integrationen och samhällsgemenskapen.

– Många hörde av sig direkt, så det blev snabbt fullt på lag, säger Håkan Moberg.

Förutom ungdomar från Vitalia i Ånge och Fränsta så finns också lag med spelare från asylboendet i Torpshammar och Ånge IF.

– Just Ånges lag är lite kul eftersom de kommer med både engelsmän och tjejer ur damlaget, så det kan nog bli lite speciellt för en del att möta, tror Håkan Moberg.

Turneringen genomförs nu på lördag, men inte som något Halloween-jippo med utklädnader.

– Nej det är ingenting sådant och inte några prispengar heller. Det här är bara för att man ska få komma ut och ha roligt tillsammans en helg, säger Håkan Moberg.

Trots att spelschemat är fullbokat och inte rymmer fler deltagande lag så ser han ändå gärna att fler kommer till Fränsta sim- och sporthall och bidrar till att skapa en familjär och välkomnande stämning.

– Dörrarna kommer stå öppna och det är gratis att komma in och titta, säger Håkan Moberg, och avslöjar att det redan planeras för en till turnering efter nyår.

– Troligtvis kör vi i januari eller februari, och den blir öppen för vem som helst.