Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordningsvakt förlorar förordnandet– körde bil med 1,74 promille alkohol i blodet

Med 1,74 promille alkohol i blodet, körde mannen in i ett vägräcke och lämnade sedan olycksplatsen utan att anmäla skadan.
Han dömdes till två månaders fängelse för grovt rattfylleri och avvikande från trafikolycksplats, och förlorar nu sitt förordnande som ordningsvakt.

Mannen – som under lång tid arbetat som ordningsvakt – hade varit på fest. Morgonen därpå satte han sig i bilen och körde iväg på E14 – en färd som slutade i en krasch mot vägräcket.

Vid rättegången förnekade mannen brott. Han hävdade att han själv legat och sovit i baksätet, och att bilen körts av en person han träffat kvällen innan. När han vaknade upp, stod bilen mot vägräcket och personen var försvunnen.

Trots att en man senare tog på sig skulden för olyckan, dömdes ordningsvakten till två månaders fängelse.

Tingsrätten ansåg att all bevisning pekade på att det var ordningsvakten som kört, och hovrätten gjorde samma bedömning.

I samband med händelsen stängdes mannen av som ordningsvakt.

Det finns i dagsläget mellan 200 och 300 ordningsvakter i länet.

– När det gäller laglydighet ställs det lika höga krav på en ordningsvakt som på en polis. Eftersom han var misstänkt för brott stängdes han av direkt efter händelsen i avvaktan på rättegång och dom, förklarar kommissarie Nicke Gärdin vid Sundsvallspolisen.

I och med att mannen nu fällts i alla instanser, kommer han nu att förlora sitt förordnande som ordningsvakt.

– Dessbättre är det extremt ovanligt att ordningsvakter förlorar sina förordnanden, säger Nicke Gärdin.