Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för O-ringen – då kommer Sundsvall med flest deltagare

Sundsvalls OK växer och växer. Ett tydligt tecken på det är att SOK i år är den klubb som har flest antalet anmälda till O-ringen. "Det är jättekul, O-ringen är en tradition för oss", säger Johan Agås, kart och tävlingsansvarig för SOK.

Annons

Johan Agås, kart och tävlingsansvarig för SOK.

På söndag drar Sveriges största orienteringstävling igång, O-ringen i Sälen. Över 17 000 har föranmält sig, och drygt 200 av deltagarna kommer att representera SOK, vilket gör Sundsvallsklubben till den med flest deltagare.

– Vi har som mål att vara bland de topp-3 i antalet anmälda varje år. Om man ser över hela Sverige har det börja vända, allt fler ansluter sig till orienteringen igen. På träningarna är det uppemot 150 aktiva som är med, både barn och vuxna, säger Johan Agås.

I flera år har SOK deltagit i O-ringen, det är en tradition för klubben. Gemenskapen är en stor del under tävlingsdagarna.

– Det är en fantastisk upplevelse med cirka 20 000 till 25 000 andra orienterare. En 8-åring kan prata om samma sak med en som är 75 år, säger Johan Agås.

Läs också: Sundsvalls OK vill ha världens största orienteringstävling

SOK växer och har omkring 600 medlemmar, det är framförallt ungdomsverksamheten som växer. På 1990-talet hade man många orienterare som tillhörde eliten, något som börjar komma tillbaka. Speciellt på damsidan. Stina Nordin, Hanna Hugosson och det senaste tillskottet Jonna Jungåker, har goda chanser att ta topplaceringar. Alla tre kommer att tävla i samma klass D18 Elit. Stina Nordin har under sommaren deltagit i ungdoms-EM och Hanna Hugosson i junior-VM.

– Det känns superkul att det snart är dags, det är något som jag sett fram emot under en längre tid. Det är svårt att beskriva, men det är en speciell stämning, säger Stina Nordin.

Nordin har medverkat flera gånger tidigare och fem tävlingsdagar sliter på kroppen. Men hon har en strategi som hon hoppas ska funka.

–Jag ska försöka hålla det jämnt alla dagar, så att jag orkar. Tidigare år har det oftast varit en dag som alltid gått sämre. Det blir kul att möta så pass många som är på en sån hög nivå, säger Stina Nordin.

Sundsvalls orienteringsklubb jobbar också för att anordna O-ringen i Sundsvall inom de närmsta åren. Något som kan komma öka intresset ytterligare.

Mer läsning

Annons