Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orienteringen växer i Sundsvall – ungdomsklasserna större än på länge vid årets Tour de Medelpad: "Vi har en SM-seger på gång"

De unga visade framfötterna i årets Tour de Medelpad.
Tioåriga Hugo slog till och tog hem segern i H10 både på lördagen och söndagen.
– Jag tränar mycket och det gav resultat, säger han.

Annons

I helgen avgjordes Tour de Medelpad i Sundsvall. Tävlingarna hölls för åttonde gången i ordningen och lockade runt 350 starter varje dag. Störst var ungdomsklasserna, speciellt på tjejsidan. Något som tävlingsledaren Bosse Noborn är glad över.

– Vi har jobbat på att få fler tjejer att börja orientera och nu har vi en hel del duktiga tjejer på gång. Vi har nog en tiomilavinst och en SM-seger på gång om något eller några år, säger han.

Frida Viström tog hem segern i medeldistansen på söndagen.

I klassen D16 imponerade Frida Vikström, tävlandes för Sundsvalls OK, stort, när hon kom tvåa på långdistansen på lördagen och kammade hem segern i medeldistansen på söndagen, där hon sprang i mål på tiden 28 minuter och 27 sekunder.

– Jag har varit sjuk så långdistansen var lite klurig och det räckte bara till en andraplats, men i dag gick det bättre trots att jag var lite stressad i början, säger hon efter segern på medeldistansen.Nu väntar O-ringen i juli för Frida Wikström och sedan ska hon springa USM senare i höst.

Tove Lundemo (i rosa till vänster) och Emilia Stam (i blått till höger) sprang den öppna klassen.

Även killarna visade upp fina resultat. En av dem var 10-åriga Hugo Nordlander som segrade i både långdistansen och medeldistansen. Trots sin ringa ålder hade han en klar taktik ute i terrängen.

– Det var svåra banor där kontrollerna satt ganska tight med mycket träd och sånt emellan. Men då sprang jag runt terrängen, i stället för att gena. Jag tror faktiskt att jag sparade tid på det, säger han.

Hugo Nordlander började med orienteringen när han var fyra år gammal och har sedan dess deltagit i en hel del tävlingar och har även en seger på Lidingöloppet på meritlistan.

Precis som Frida Vikström kommer han att finnas på startlinjen när O-ringen avgörs om ett par månader.

Hugo Nordlander tog en dubbelseger vid årets Tour de Medelpad.

Tour de Medelpad är en tävling som riktar sig lika mycket till de yngre ungdomarna, som till de äldre. Och det läggs ner mycket tid för att få till en bana som är så bra som möjligt.

– Man försöker ju få det så varierat som möjligt och när det är en kortare distans då blir det mer tekniskt med tätare distanser mellan kontrollerna där jag även brukar lägga in riktningsändringar vid kontrollerna, säger en av banbyggarna Ander Axling.

Söndagens bana var kortare men mer teknisk än lördagens långdistans.

Här kan du se samtliga resultat från den första etappen (Extern länk)

Här kan du se samtliga resultat från den andra etappen (extern länk)

Tommy Berger ställde upp i H55-klassen, men var mer nöjd med lördagens tävlingar än resultatet på söndagen.

Mer läsning

Annons