Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog hem tredje raka etappsegern

/

Johanna Bergman har varit i bra fysisk form men inte fått orienteringen att stämma.
Därför valde hon att stå över Swedish League och ställa upp i Tour de Medelpad.
Resultatet så långt: tre segrar på lika många dagar.
– Nu har det lossnat lite, säger Sundsvallsorienteraren.

Annons

I samtliga tre etapper av Tour de Medelpad har Johanna Bergman, Sundsvalls OK, varit överst i resultatlistan i klassen D21 Elit.

Först tog hon hem de två inledande sträckorna i Hälsingland och fortsatte sedan på den inslagna vägen när den tredje etappen, långdistans, avgjordes på Södra Berget under lördagen.

– Det var rätt tungt och lurigt i dag, man får inte tappa fokus på kartan. Det var en annan terräng under de första två etapperna, där kunde man trycka på lite mer eftersom banorna inte var lika tekniska. Egentligen passar det mig bättre, men det kändes lugnt och kontrollerat i dag med, säger hon efter målgång.

Egentligen skulle inte Bergman ha ställt upp i Tour de Medelpad över huvud taget.

– Eftersom jag haft det så trassligt med orienteringen valde jag bort Swedish League. I stället bestämde jag mig för att tävla här och fokusera på prestationen och inte resultatet, säger hon.

Det valet föll väl ut. Inför söndagens fjärde och avslutande etapp har Bergman tre raka segrar.

– Det har lossnat lite, det är stor skillnad mot tidigare. Jag har haft mycket spring i benen hela säsongen, men jag har sprungit ifrån kontrollerna. Nu känns det lugnare och jag är inte alls lika stressad, säger hon.

Hur ser resten av säsongen ut?

– Jag ska springa O-ringen i sommar och sedan är målsättningen att försöka ta mig med till Military World Games (militära OS) i Korea i oktober. Jag hoppas prestationen här kan ta mig dit.

Johanna Bergman var en av många lokala orienterade som gjorde bra ifrån sig under lördagens etapper som arrangerades av Selånger SOK och VK Uvarna.

– Det är inte som på 80-talet när jag var med och arrangerade senast, då hade vi 3500 deltagare. Då var det inga tävlingar i södra Sverige under den tiden på året så alla kom hit, så är det inte nu utan nu är det fler tävlingar den här helgen. Totalt i dag tror jag det är 500, och det är helt okej, säger tävlingsledaren Jan Olofsson, VK Uvarna.

I år är första gången som de två inledande etapperna av Tour de Medelpad avgjordes i Hälsingland.

– Det är ett måste för oss mindre klubbar att samarbeta för att kunna ha så här stora arrangemang. Vi har inte bestämt hur det blir nästa år än, men vi kommer att sätta oss ned efter tävlingarna och lämna en rapport till förbundet om hur det har gått, säger Jan Olofsson.

Under söndagen avgörs etapp fyra på Södra Berget. Då med Njurunda OK som arrangörsförening.

Läs också: Lokala resultat från lördagens etapper.

Läs också: Lokala resultat från torsdag och fredag.

Mer läsning

Annons