Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Den lataste ungen i Norrland" bytte spår – nu satsar hon allt på bikinifitness: "Jag går bara all-in"

Som barn kallade hon sig själv för "den lataste ungen i Norrland". På söndag tävlar Therese Vestberg från Örnsköldsvik – i grenen bikinifitness.

Annons

– Jag går bara all-in, det är nu eller aldrig, säger Therese Vestberg.

På Therese Vestbergs första tävling i bikinifitness, i Alingsås för tre veckor sedan, slutade hon femma. Här i blå bikini.

För tre veckor sedan tävlade Vestberg i grenen bikinifitness för första gången. Och nu är det dags igen. På söndag tävlar hon i Tammerpokalen i Sundsvall där målet är att komma till final.

I bikinifitness ska de tävlande ha en sund och vältränad kropp, utan att ha tydligt separerade muskler. Det som domarna bedömer är i stora drag axlar, mage och rumpa. Det är inte nödvändigtvis den med bäst fysik som vinner, utan de tävlandes utstrålning spelar också roll.

– Det är kroppskultur. Det är att visa upp den fysik man har, och man har i princip slitit arslet av sig för att skaffa den, säger hon.

Läs också: 46 år och mamma till tre barn – nu debuterar hon i body fitness

Det var i september förra året som Therese Vestberg gjorde sin stora livsförändring. Hon slutade arbeta med sin inredningsbutik och utbildade sig istället till personlig tränare. Träning hade länge varit ett stort intresse och fokus riktades nu på att bygga sin fysik.

– Någonstans kände jag bara att det här får vara, det är inte det här jag vill göra, säger hon.

Den sista veckan före tävling är den tuffaste. Under den här veckan ligger hon på ett lågt kaloriintag och dricker en begränsad mängd vätska, samtidigt som hon tränar tre timmar om dagen. Det sociala livet ligger på is och allt fokus ligger på tävlingen.

– Det är jobbigt men jättekul, och det är värt det. Vetskapen att man klarar av det är den största vinsten.

Något som gör Therese speciell inom fitnessvärlden är att hon är vegan. Hon äter alltså varken fisk, kött eller mejeriprodukter, utan får i sig det muskelbyggande proteinet på annat sätt. Hon tävlar för Vegan fitness team, som är Sveriges enda team med enbart veganska fitnessatleter.

Hon får mest positiva kommentarer om sin idrott och sin kropp, men ibland får hon också negativa sådana – och de negativa kommentarerna etsar sig lättare fast.

– Ibland kan sporten uppfattas som ytlig och kroppsfixerad, men vi jobbar lika hårt som vilken atlet som helst. Jag försöker skärma av negativa kommentarer och bara fokusera på det positiva, för det här är min grej, säger hon.

I augusti börjar hon förberedelserna för en stor tävling i oktober. Men Vestberg har mer eller mindre gått på diet sedan i julas och efter helgens tävlingar går hon först på en månads semester.

– Jag ska äta så mycket. Jag har en shoppinglista som kommer att ruinera mig, så jag kommer nog att hamna i "Lyxfällan", säger hon med ett skratt.

Mer läsning