Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dottern avled efter sparkcykelolyckan: "Vi försöker leva, men det är tomt"

Det är en helt vanlig dag. I ett helt vanligt hem. Men på vardagsrumsbordet står ett inramat fotografi av en liten flicka. Bilden är omringad av blommor och vykort. Livet är numera allt annat än vanligt för familjen Getachew Araya. Deras lilla flicka Yohanna finns inte mer.

Annons

Yosef Getachew och Hana Araya förlorade sin sexåriga dotter Yohanna i en olycka.

"När kommer paradiset?" är en fråga Yosef Getachew och Hana Araya fått flera gånger senaste månaden från sin fyraårige son Elieser. Han saknar sin storasyster.

– Vi har sagt att Yohanna inte kommer hem mer, men att vi ska träffas i paradiset, berättar Hana Araya.

Läs också: Sexårig flicka dog efter cykelolycka – nu anmäls akutmottagningen i Örnsköldsvik

Yosef Getachew och Hana Araya sätter sig i varsin soffa. Lite över en månad har passerat sedan deras 6-åriga dotter Yohanna dog på sjukhus efter en olycka på sparkcykel.

– Det är inte lätt när man förlorar sin dotter. Det är tragiskt, säger Yosef Getachew.

Det var torsdagen innan midsommarafton som Yohanna, efter att hon kommit hem från förskolan och fikat med banan och kakor, begav sig ut för att cykla en bit från bostaden. Hon hade hjälm på sig, men när hon och kompisen bytte cykel mot sparkcykel ville hon inte längre ha den på sig.

– Jag sa åt henne, ta hjälmen, snälla. Men hon sa bara "pappa varför, titta ingen annan har hjälm? Varför måste du tvinga mig att ha hjälm". Så jag sa okej, berättar Yosef Getachew.

Med full fart ner för backen ramlade Yohanna och slog i huvudet. Då hon inte kunde stå på egna ben, bar Yousef hem henne för att sedan åka till akuten. Medan han hämtade bilen stod mamma Hana med Yohanna som nu börjat kräkas. I bilen somnade hon.

På akuten dröjde det två timmar innan de fick träffa en läkare. Under de timmarna forsatte hon att kräkas, skrika, ta sig för pannan och klaga på smärta i huvudet. Sedan dröjde det ytterligare två timmar innan de fick träffa en läkare. Yosef Getachew berättar att Yohanna fått ett sår på armen som de inte ens tittade på.

– Hon fick ingen hjälp på akuten. Hade de röntgat hennes huvud hade allt kunnat vara annourlunda, säger Yosef Getachew.

På vardagsrumsbordet står ett inramat fotografi på Yohanna. På bilden har hon allvarlig blick, men hon var ett livligt och glatt barn, berättar Hana Araya.

Yosef berättar att deras andra barn Elieser som också var med, började bli trött och hungrig medan de väntade.

– Då sa Hana till mig, åk hem och se till att han äter, jag stannar med Yohanna. Vi kommer sen, berättar han.

Hana berättar att de till sist fick träffa en läkare, men att läkaren endast gjorde en enkel rutinkoll. Turerna blev många under kvällen som övergick i natt och de flyttades till barnavdelningen för övernattning.

Trots att de påtalade att hon slagit sitt huvud var det ingen som undersökte det och Yohanna fortsatte kräkas. Kakorna och bananen från tidigare var ur systemet sedan länge och till sist spydde hon bara galla, så sjuksköterskan fick hämta paracetamol i form av stolpiller.

– Jag försökte att inte tänka negativt, berättar Hana Araya.

Yohannas mamma Hana Araya berättar om kvällen och natten på sjukhuset.

Hon satt vaken hela natten och vakade över sin dotter, men på morgonen när en sjuksköterska kom in i rummet var Yohanna okontaktbar. Hana berättar att hon hade hållit sig lugn under hela vistelsen men att hon nu började skrika. Det gjorde även sjuksköterskan som också larmade på flera läkare som kom springande.

Hana fick gå ut och ställa sig i korridoren.

– Jag bara stod där och skrek medan de gav lugnräddning. Hon började andas med hjälp, men vi tror att det var där på Örnsköldsviks sjukhus som hon dog, säger Hana Araya.

Yohanna fördes till Umeå för att opereras på Norrlands Universitetssjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Exakt varför hon dog vet de inte, men de berättar att en möjlig dödsorsak enligt journalen är ett sprucket blodkärl i hjärnan som kan ha stoppat syretillförseln.

Varför Yohannas huvud aldrig röntgades har de svårt att förstå, men när de skulle hämta journalen frågade de en överläkare.

– Vi fick veta att det hos barn finns risk att det bildas tumörer om man röntgar och att det var orsaken, säger Yosef Getachew.

Yosef Getachew och Hana Araya har en stor sorg att bearbeta och de är båda sjukskrivna efter tragedin. Men de får mycket stöd och hjälp, både från församlingen de är medlemmar i och från omgivningen.

Hana Araya berättar att deras tro om paradiset efter döden ger de hopp.

– Varje dag kommer någon och tröstar oss. Det är speciellt. Vänner, grannar och de som bor här, hela Örnsköldsvik. De kommer och hälsar på och ringer, berättar Yosef Getachew.

Hana Araya plockar fram mobilen och visar ett videoklipp där Yohanna stojar och dansar tillsammans med sin lillebror i lägenheten där de bor.

– Vi försöker leva, men det är tomt. Men vi har en stark tro och vi kommer mötas igen efter döden, säger Yosef Getachew.

– Ja, vi har hopp. Vi kommer träffas igen, säger Hana Araya.

Yosef Getachew och Hana Araya i Yohannas och Elieser rum.

Mer läsning

Annons