Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter stängningen i Sollefteå – ökad belastning på akuten i Örnsköldsvik: "Ligger på gränsen"

Stängningen av ortopedin och kirurgin vid Sollefteå sjukhus akutmottagning har inneburit att akuten i Örnsköldsvik fått ta emot knappt tio procent fler patienter. "Det har varierat mellan två och nio per dag från Sollefteå ", säger verksamhetschefen Anders Lundin.

Annons

Fyra till fem

Ortopedin och kirurgin vid Sollefteå sjukhus akutmottagning ska vara stängd sex veckor i sommar – en stängning som kan bli permanent, som vi berättade i går.

Patienterna skickas nu istället till Sundsvall eller Örnsköldsvik. Sundsvall tar hand om kirurgipatienter, Örnsköldsvik ortopedipatienter.

Vilket naturligtvis ökat belastningen på båda ställena. Till Örnsköldsviks akutmottagning kommer i vanliga fall mellan 50 och 60 patienter dagligen. Från Sollefteå har, de knappa två veckor det varit stängt där, nu kommit ytterligare fyra till fem patienter per dag.

– Det varierar naturligtvis och det har rört sig om mellan två och nio per dag, säger Anders Lundin, som är verksamhetschef för länets akutmottagningar.

Någon extra bemanning har inte akuten i Örnsköldsvik (eller Sundsvall) fått, trots kännedomen om att belastningen skulle öka.

– Vi gjorde bedömningen att vi skulle klara det med normal bemanning och vi gör det än så länge. Men visst ligger vi på gränsen, precis som alla andra enheter under sommaren, säger Anders Lundin.

Läs också: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

I en tidigare intervju sa Per Skude, som är chefläkare för bland annat länets akutmottagningar:

– Vi hade en ökning av volymen i Örnsköldsvik under dag ett och två, och då förekom det diskussioner om resursförstärkningar. Men sedan lugnade det ned sig.

Anders Lundin säger att man "skruvat lite i schemat", och flyttat en del bemanning från dag, då det är en viss övertalighet, till kväll då trycket är som störst på akuten.

Hittills har fem avvikelserapporter – saker som inte fungerat som de ska – gjorts sedan akuten i Sollefteå stängde. Dock har ingen av dem handlat om vårdskador.

Anders Lundin:

– Vi har starkt fokus på patienterna – och att vi har bra arbetsmiljö för personalen.

Har ni det?

– Det är klart att det funnits oro på alla tre akutmottagningarna. Men vi är så tydliga som möjligt med information och har två avstämningsmöten per vecka.

Vad som händer om akuten i Sollefteå har stängt – eller i framtiden – stänger för gott, vill Anders Lundin inte spekulera i. Om det exempelvis då behövs mer personal på akuten i Örnsköldsvik och om det går att rekrytera.

– Vi ska göra en analys efter de här sex veckorna, så det får vi återkomma till.

Per Skude vill heller inte svara på vad som sker om Sollefteåakuten stänger.

Mer om hotet mot den akuta kirurgin i Sollefteå:

Läs också: Akuta kirurgin i Sollefteå hotad även i höst – ser inte ut att kunna öppna igen

TV: Kommunalrådet kommenterar nyheten om akuta kirurgin: "Skandalöst att göra så här"

TV: Patienten Juha om stängningen: "Handlar om människoliv – går inte att mäta i pengar"

TV: Oppositionspolitiker kritisk: "Det finns en dold agenda för att kunna stänga sjukhuset"

TV: Överläkare på kirurgkliniken: "Sollefteå måste bygga upp en bättre primärvård"

Mer läsning

Annons