Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivhöggs tre gånger – nu berättar offret om attacken i Örnsköldsvik: "Det var som på film"

50-åringen som blev attackerad med kniv förra veckan har fått lämna sjukhuset. "Han hade fruktansvärd tur som överlevde", säger Peter Saltzberg, vice chefsåklagare. "Jag mår bra fysiskt, men inte psykiskt", säger 50-åringen.

Annons

Här, knappt ett par kilometer från Örnsköldsviks centrum, fick en man i 50-årsåldern ta emot tre knivhugg.

Den man i 50-årsåldern från Örnsköldsvik, som blev knivstucken på tre ställen på kroppen, berättar nu hur han mår och vad som hände. Det är en historia, som mannen själv beskriver som en mardröm.

– Man kan aldrig räkna med att man ska få vara med om något sådant här. Det var som på film, säger mannen, som nu har fått lämna sjukhuset.

– Men självklart mår jag inte bra. Fysiskt blir det bättre och bättre, trots de tre knivhuggen – i magen, i vänster höft och ett som tog lätt i benet.

– Psykiskt är det sämre. Jag har svårt att sova, säger han.

Enligt 50-åringen, som äger en hyresfastighet i kommunen, blev han uppringd redan på jobbet av en av sina hyresgäster. Den som ringde berättade att en annan hyresgäst, 30-åringen, uppträdde mycket hotfullt och att han hade sagt att han skulle döda dem – dessutom gällde det ett litet barn i huset.

Flera hyresgäster hade då redan larmat polisen, men ingen polis hade dykt upp.

En halvtimme senare, när 50-åringen hade kommit hem, ringde en hyresgäst igen och berättade att polisen inte hade kommit.

– Då åkte jag dit själv, men då hade 30-åringen precis stuckit i väg med bil. Självklart blev jag orolig, eftersom de misstänkte att han var drogpåverkad, säger han.

50-åringen ringde då 30-åringen och uppmanade honom att stanna efter vägen, så att de skulle kunna prata och reda ut eventuella saker.

När jag kom till Varvet såg jag hans bil och svängde av och parkerade intill. Han satt då på ett vägräcke och väntade, säger han.

50-åringen hann bara kliva ur sin bil, då 30-åringen kom emot honom i full fart med en kniv.

– Han var ungefär fem meter ifrån mig och rusade mot mig med kniven. Jag fick ta emot tre hugg. Sedan sprang han därifrån. Strax efteråt var sedan polisen på intågande.

En timme senare greps 30-åringen, som sedan har förnekat brott.

Enligt vice chefsåklagare Peter Saltzberg i Sundsvall har 50-åringen haft en enorm tur, som klarade sig så pass bra.

– Överlever man en knivattack då har man en fruktansvärd tur – och även 30-åringen får vara glad att det inte gick värre, säger han och tillägger att inget vettigt motiv har kommit fram till det som betecknas som mord-, alternativt dråpförsök.

Polisens utredning fortsätter och Peter Saltzberg berättar att det bland annat handlar om teknisk bevisning.

Så sent som någon dag efter händelsen sågs även poliser gå igenom området närmast brottsplatsen, förmodligen i jakt på bevis.

50-åringen berättar till sist att han i dag funderar på varför det tog nästan en timme innan polisen kom till undsättning – först när han redan hade blivit knivstucken.

– Om polisen hade kommit direkt hade aldrig det här behövt hända, säger han.

På frågan om 50-åringen är rädd efter det som hände svarar han snabbt "nej".

– Det är nog värre för mina hyresgäster.

Mikael Klein, kommissarie på LKC i Umeå, var inte själv i tjänst den aktuella dagen, men förklarar att det ibland kan ta längre tid än man kan önska, beroende på var en polispatrull befinner sig.

– Klockan 16:43 larmade de som bodde i huset. Då var en polispatrull i Björna och en i Järved, men det gick inte att prioritera om just då. Självklart är det tråkigt när alla bilar är upptagna, säger Mikael Klein och tillägger att 17:38 var första patrullen på plats, när mannen hade blivit angripen på Varvet.

Läs mer: Misstänkt knivman anhållen för mordförsök – ska ha inväntat offret på Varvet

Läs mer: Misstänkt för mordförsök nekar till brott – åklagare: "Bevisläget är gynnsamt"

Mer läsning